Sportalert.ro: Un fost atlet paralimpic britanic, selectat pentru a deveni primul „parastronaut” 1
Sport Ultima Ora

Sportalert.ro: Un fost atlet paralimpic britanic, selectat pentru a deveni primul „parastronaut”

Un medic britanic, fost atlet paralimpic, John McFall, a fost selectat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru a se alătura programului său de pregătire, cu scorul de a deveni prima persoană cu dizabilităţi care va călători în spaţiul cosmic, informează AFP, citată de sportalert.ro.

„Când s-a anunţat că ESA caută un candidat cu dizabilităţi fizice, m-am gândit că este o oportunitate grozavă”, a declarat John McFall, miercuri la Paris, în timpul ceremoniei de prezentare a noii clase de astronauţi.

„Cu parcursul meu ştiinţific şi cu diferitele mele experienţe, am simţit că trebuie să încerc să ajut ESA să răspundă la întrebarea: putem trimite o persoana cu un handicap fizic în spaţiu pentru a lucra acolo?”, a continuat el.

Acest bărbat în vârstă de 41 de ani va participa la antrenamente ca „parastronaut”. Acest program îşi propune să studieze promovarea pe care o reprezintă trimiterea în spaţiu a unui astronaut cu dizabilităţi şi să găsească soluţii pentru a o depăşi.

Persoanele cu dizabilităţi care au candidat „au trecut prin aceleaşi selecţii” ca şi candidaţii valizi, a declarat astronautul francez Thomas Pesquet pentru postul de televiziune France 2. Acesta a adăugat: ”Nu am fost mai tandri cu ei decât cu ceilalţi, au un nivel incredibil!”.

„Ideea este de a căuta capabilităţi oriunde s-ar afla”, a mai spus Pesquet, subliniind că astronauţii „au vocaţia de a fi ambasadori ai umanităţii în spaţiu”.

Lui John McFall i-a fost amputat piciorul drept în urma unui accident de motocicletă, la vârsta de 19 ani. El a trebuit apoi să renunţe la ambiţia de a se alătura armatei, dar a devenit un atlet profesionist, câştigând medalia de bronz la sprint, cu ocazia Jocurilor Paralimpice de la Beijing, din 2008.

La la 28 de ani, John McFall a început studiile la facultatea de medicină, specializându-se în traume ortopedice. A absolvit în 2014.

În paralel cu studiile medicale, McFall s-a implicat într-un program de sprijinire a viitorilor sportivi paralimpici şi a lucrat pentru organizarea Jocurilor Paralimpice de la Londra în 2012.

El lucrează în prezent ca medic în sudul Angliei. Căsătorit şi tatăl a trei copii, John McFall menţionează printre hobby-urile sale chitara şi călătoriile.

Fostul atlet paralimpic a spus ca este „incredibil de mândru şi entuziasmat” că a fost selectat. „A fost ca un vârtej, pentru că, fiind amputat, nu m-am gândit niciodată că a deveni astronaut este o posibilitate.

Mesajul pe care vreau să-l transmit generaţiilor viitoare este că ştiinţa este pentru toată lumea, iar călătoriile în spaţiu sperăm că pot fi pentru toată lumea”, a adăugat John McFall.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.