ULTIMA ORĂ. Liderul Cartel Alfa AMENINȚĂ. Bugetul nu poate fi prezentat Parlamentului European
Social Ultima Ora

Sindicatele avertizează: Ar putea izbucni revolte sociale greu de controlat

Ignorarea problemelor cetăţenilor şi focalizarea exclusivă pe lupta pentru resurse publice în interes personal şi partinic vor conduce inevitabil la ascensiunea extremismului şi la revolte sociale imprevizibile şi greu de controlat, atrag atenţia reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel ALFA”.

„Această nouă criză cu care suntem confruntaţi, de o gravitate de care pare că nu sunteţi conştienţi, este consecinţa directă a deconectării complete a agendei politice (de care sunteţi responsabili) de agenda cetăţenilor şi a societăţii în ansamblul său. Criza din sănătate, determinată de valul patru al pandemiei, putea fi evitată sau mult atenuată prin corectarea deficienţelor identificate anterior şi prin resurse alocate judicios, aşa cum am indicat alături de federaţiile sindicale din domeniu. Ignorarea dialogului social şi incompetenţa guvernamentală amplifică dimensiunea crizei, din păcate cu multe victime umane. În acelaşi timp, culpabilizarea populaţiei şi a lucrătorilor esenţiali, singura redută în lupta inegală cu pandemia, arată dimensiunea rupturii dintre guvernanţi şi societate”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă Administraţiei Prezidenţiale, partidelor politice parlamentare şi Guvernului României, cu prilejul Zilei Internaţionale a Muncii Decente.

Potrivit reprezentanţilor Confederaţiei sindicale, criza economică, pornind de la restricţiile aberante şi măsurile incoerente, corelate cu liberalizarea necontrolată a preţurilor la energie, a dus la continua precarizare a cetăţenilor.

„Deşi ştiaţi că nu sunt întrunite condiţiile pentru a permite funcţionarea corectă a pieţei de energie, aţi refuzat prorogarea termenului pentru liberalizare! Cum se face că pentru legea pensiilor s-a putut face prorogarea, dar pentru liberalizare, nu? Astăzi, o liberalizare care ar fi trebuit să ducă la preţuri competitive, nu face decât să speculeze pe seama cetăţeanului, dar şi a agenţilor economici, care îşi pierd competitivitatea, cu toate consecinţele, inclusiv pierderea de locuri de muncă”, menţionează aceştia în document.

De asemenea, sindicaliştii susţin că deciziile incoerente ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – luate pe considerente politice şi neaplicate unitar – au creat haos şi au amplificat neîncrederea cetăţenilor.

Astfel, ultimele decizii, „la fel de perplexante şi iraţionale ca şi cele anterioare”, permit, spre exemplu, petreceri cu 200 de persoane în interior, dar limitează în schimb manifestaţiile în aer liber la maximum 100 de persoane, cu condiţia suplimentară să fie şi vaccinate sau trecute prin boală. Şcolile sunt menţinute deschise fără măsuri adecvate de siguranţă, fără testare, iar părinţilor nu li se permite să decidă, în raport cu situaţia fiecărei familii, arată Cartel ALFA.

„Deşi am semnalat de la începutul anului că există o criză socială şi am solicitat în mod repetat Preşedintelui României, pe toate căile şi inclusiv prin acţiuni de stradă, îndeplinirea obligaţiilor constituţionale de mediere a conflictului social, constatăm că nici în criza actuală preşedintele nu este orientat către îndeplinirea rolului conferit de Constituţie, fiind rupt de problematica cetăţeanului şi doar preocupat de rezolvarea unor interese politice”, afirmă sindicaliştii.

Având în vedere situaţia epidemiologică, rata de infectare din acest moment, precum şi reglementările în vigoare, Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA a decis suspendarea protestului programat pentru data de 7 octombrie, dar este pregătit ca, indiferent de guvernarea care va veni, să reacţioneze la „nefocalizarea acţiunii guvernului faţă de priorităţile lucrătorilor”.

Sindicaliştii solicită deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii dialogului social L62/2011 pentru a face posibilă negocierea la toate nivelurile şi reaşezarea salariilor corect în funcţie de calificări, pregătire şi experienţă.

„Lipsa negocierii colective a condus la rata atât de ridicată a salariaţilor plătiţi cu salariul minim – în prezent 1,7 milioane de lucrători, dar si la creşterea evaziunii fiscale. Menţinerea blocată a acestui instrument va îngroşa şi mai mult numărul lucrătorilor încadraţi la minim, aşa cum se întâmplă în fiecare an din 2011 când a fost eliminată negocierea la nivel de sector şi naţional”, se menţionează în document.

Nu în ultimul rând, CNS Cartel ALFA mai cere stoparea creşterii aberante a preţurilor la energie prin plafonarea imediată a preţurilor, aşa cum au făcut mai multe ţări europene, aplicarea integrală a legii 153/2017 privind salarizarea în sectorul public, precum şi pensii echitabile şi aplicarea legii prorogate.

„Munca decentă face parte dintre obiectivele de dezvoltare durabilă care stau la baza Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă. Munca decentă trebuie să fie în centrul acţiunilor guvernamentale pentru a construi o economie care să pună oamenii pe primul loc, aşa cum Preşedintele României s-a angajat la nivel European şi internaţional. Atragem atenţia că a continua ignorarea problemelor cetăţenilor şi focalizarea exclusivă pe lupta pentru resurse publice în interes personal şi partinic va conduce inevitabil la ascensiunea extremismului şi revolte sociale imprevizibile şi greu de controlat, cu consecinţe devastatoare pentru democraţie şi pentru stabilitatea necesară progresului economic şi social”, se mai arată în comunicatul Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel ALFA”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.