Calendar creștin-ortodox, 8 aprilie: Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Hermas; Sf. Ier. Celestin
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 8 Aprilie 2024. Pomenirea Sfinților Apostoli Irodion, Agav și Ruf

Sfinții Apostoli Irodion, Agav și Ruf fac parte din șaptezeci aleși de Domnul .Toți sunt amintiți de către Sfântul Apostol Pavel în diferite locuri din epistolele sale.

Sfântul Irodion era o rudă a Sfântului Apostol Pavel, după cum aflăm din Epistola către Români: “îmbrățișați pe Irodion, cel de un neam cu mine (Rom 16: 11). Sfântul Irodion a fost episcop al Neopartiei. Acesta a avut mult de pătimit din cauza evreilor, care l-au supus la numeroase torturi.

Sfântul Irodion l-a însoțit pe Sfântul Apostol Petru la Roma unde a fost decapitat, împreună cu alți mulți creștini, în aceeași zi în care a fost răstignit Sfântul Apostol Petru.

Sfântul Agav avea darul prorociei. Două dintre prorociile lui sunt amintite în Faptele Apostolilor. Mai întâi, acesta a prorocit o foamete mare în întreagă lume, care s-a împlinit în vremea împăratului Cezar Claudius (cf. Fapte 11: 28). Cea de-a două prorocie a făcut-o atunci când l-a întâlnit pe Sfântul Apostol Pavel în Cezareea.

Agav a luat brâul lui Pavel, și l-a legat în jurul mâinilor și picioarelor rostind: Acestea zice Duhul Sfânt: Pe bărbatul al căruia este acest brâu, așa îl vor lega iudeii la Ierusalim și-l vor da în mâinile neamurilor (Fapte 21: 11).

Sfântul Ruf a fost Episcop în cetatea Tebei din Grecia. Sfântul Pavel îl pomenește, zicând: îmbrățișați pe Ruf, cel ales întru Domnul (Români 16: 13).

Troparul Sfinților Apostoli Irodion, Agav, Ruf

Sfinților apostoli, rugați pe milostivul Dumnezeu că să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Preacuviosului Celestin papa al Romei;- Sfântului Pavsilip;- Sfântului mucenic Ioan Corabierul;

Mâine, facem pomenirea Sfântului mucenic Eupsihie din Cezareea.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.