Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea
Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 6 Martie, 2024. Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea. Aflarea Sfintei Cruci

Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea au fost conducători în armatele împăratului bizantin Teofil (829-842).

Când musulmanii au asediat orașul Amoreea (în Galicia, Asia Mică), au luat în sclavie pe cei 42 de mucenici comandați, împreună cu alți creștini.

Comandanții au fost închiși în temniță timp de șapte ani, în vreme ce toți ceilalți creștini au fost fie vânduți că sclavi, fie uciși. În timpul celor șapte ani de temniță, comandanții au fost sfătuiți de musulmani să îmbrățișeze credință islamică.

Când aceștia le-au grăit comandanților: „Mohamed este adevăratul proroc iar nu Hristos,” comandanții au răspuns: „Dacă ați avea doi care se ceartă pentru un câmp, cum că este al lui, unul având mulți martori care adeveresc această, iar celălalt nici unul, ce ați zice, că al cui este câmpul?”

La acest răspuns șefii musulmani au zis: „Fără îndoială că al celui cu mulți martori.” Atunci comandanții au mărturisit: „Drept ați răspuns.

Așa este și cu Hristos și cu Mohamed al vostru. Hristos are mulți martori: Prorocii din vechime, Moise și Ioan Botezătorul, pe care și voi îl recunoașteți și care a dat mărturie pentru El. Mohamed însă nu are că mărturisitor decât pe el însuși.”

În urmă acestor mărturisiri, musulmanii au grăit: „Credință noastră e mai bună decât cea creștină pentru că vedeți și voi că Dumnezeu ne-a dat nouă izbândă asupra voastră, a creștinilor! Vedeți bine că cele mai bogate pământuri și împărații din lume sunt ale noastre, și că ele sunt și mai numeroase și mai întinse că ale voastre!”.

Fără momente de așteptare, comandanții au zis: „Dacă așa ar fi, atunci idolatriile egipteană, babiloniană, elenistică, română, și închinarea la foc a persanilor ar fi adevăratele credințe, căci iată, odată toate aceste neamuri au fost stapanitoarele lumii!

Este limpede pentru oricine că victoria, bogăția și puterea voastră nu dovedesc și adevărul credinței voastre. Noi știm că Dumnezeu uneori da biruință creștinilor, iar alteori îngăduie să fie subjugați că să-și vadă mai bine păcatele și să se curătească de ele prin pocăînță și credință adevărată.”

Prizonierii au rezistat la toate ofertele și la amenințările musulmanilor, și după multe chinuri, au fost uciși pentru că nu au lepădat credință în Hristos.

Troparul Sfinților 42 de mucenici din Amoreea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri.

Pentru rugăciunile lor mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

 

Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea. Aflarea Sfintei Cruci
Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea. Aflarea Sfintei Cruci
Aflarea Sfintei Cruci

În această zi, este prăznuită Aflarea Sfintei Cruci și a celor patru piroane cu care a fost țintuit Mântuitorul. Acestea au fost găsite de Sfânta Elena, mama Împăratului Constantin cel Mare (306-337), potrivit crestinortodox.ro. Sfânta Elena a vrut să reconstruiască locurile sfinte și să ridice o biserică pe locul Patimilor și al Învierii lui Iisus Hristos. Astfel, ea a plecat spre Ierusalim cu recomandarea primită de la fiul ei de a-l căuta pe Patriarhul Macarie.

După multe căutări, Sfânta Elena a aflat de la un evreu bătrân că Sfânta Cruce este îngropată în spatele templului lui Venus. Acolo au fost găsite cele trei cruci de pe Golgota şi cele patru piroane cu care a fost ţintuit pe cruce trupul Mântuitorului.

Pentru că nu se ştia care dintre cele trei este crucea răstignirii lui Hristos, Patriarhul Macarie a oprit un convoi mortuar şi a cerut ca defunctul să fie aşezat pe fiecare dintre cele trei cruci. Odată aşezat pe Crucea Mântuitorului, cel mort a înviat.

Sfânta Cruce
Sfânta Cruce

Rugăciunea Sfintei Cruci

Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la față Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul.

Să piară cum piere fumul, cum se topește ceară de față focului, așa să piară demonii de la față celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:

Bucură-te, preacinstita și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe ține, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe ține, cinstită Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.

O, preacinstita și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfântă Fecioară Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin

Tot astăzi, face pomenirea:- Sfântului Cuvios Arcadiu;- Sfântului Cuvios Isihiu;- Sfântului Cuvios Maxim;- Sfântului Mucenic Eufrosin;- A aflării cinstitei Cruci și a piroanelor de Sfânta Elena, mama Sfântului împărat Constantin cel Mare;- Sfinților Iulian și Evul.

Mâine, 7 martie, facem pomenirea Sfinților Mucenici Episcopi din Cherson.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.