Calendar creștin-ortodox, 31 Martie, 2024. Sfântul Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 31 Martie, 2024. Sfântul Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei

Sfântul Ipatie s-a născut în Cilicia și a fost episcop în Gangra. A participat la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325. În timp ce se întorcea de la Constantinopol,a fost prins și bătut de ereticii novatieni.

O femeie din grupul acestora l-a lovit pe sfânt cu o piatră în cap și în urma acestei lovituri, Sfântul Ipatie a trecut la cele veșnice.

Femeia a înebunit în clipa în care a văzut moartea acestuia. Mai târziu, a fost dusă la mormântul sfântului unde va primi vindecarea. După tămăduire, această femeie își va petrece toată viață în lacrimi și rugăciune.

Troparul Sfântului Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei

Și părtaș obiceiurilor și următor scaunelelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte.

Pentru aceasta, cuvântul adevărului drep învățând și cu credință răbdând până la sânge, sfințite mucenice Ipatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

 

Tot în această zi, facem pomenirea:- Sfântului Cuvios Acachie Mărturisitorul, episcopul Melitinei;- Sfântului Cuvios Vlasie;- Sfinților mucenici care au mărturisit în Persia: Avdas episcopul, Veniamin diaconul, nouă mucenici împreună cu ei și alți mulți sfinți;- Sfinților 38 de mucenici;- Sfântului Cuvios Ștefan, făcătorul de minuni;- Sfântul Inochentie din Alaska, mitropolitul Moscovei.

Mâine, facem pomenirea Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca.

Calendar Ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.