Calendar creștin-ortodox 19 iulie 2018. Sfânta Cuvioasă Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare; Sfântul Cuvios Die; Aflarea moaştelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov
Calendar creștin-ortodox 19 iulie 2018. Sfânta Cuvioasă Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare; Sfântul Cuvios Die; Aflarea moaştelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 19 iulie, 2023. Sfânta Macrina

Sfânta Macrina s-a născut în anul 327 și a fost sora Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Grigorie de Nyssa. Sfânta Macrina a fost cea mai mare din cei zece copii ai acestei familii.

Sfânta Macrina a fost logodită cu un tânăr nobil, care după un timp a murit.

Când logodnicul ei a murit, Macrina nu a mai dorit să se logodească cu alt bărbat, spunând că: „Nu este drept că fecioara logodită o dată cu un bărbat să caute după aceea iar logodnă; chiar și după legea firii, trebuie să fie o singură logodnă, așa cum este o singură naștere, și o singură moarte.”

După moartea logodnicului ei, Macrina intră în monahism împreună cu mama să, Emilia, nevoindu-se în asceză aspră.

După un timp, mama să Emilia și fratele sau, Sfântul Vasile cel Mare, au trecut la cele veșnice. La nouă luni după moartea Sfântului Vasile, Sfânta Macrina a fost vizitată de Sfântul Grigorie de Nyssa, care a aflat-o pe patul morții. Cei doi își împărtășesc amintiri despre Sfântul Vasile, vorbesc despre natură omenească, dumnezeiască iconomie și despre viață de apoi.

Cu puțin înainte de ceasul ieșirii sufletului ei, Macrina s-a rugat Domnului astfel:

„Stăpâne Atotputernice Doamne, Carele dai odihnă trupurilor noastre prin somnul morții pentru o vreme, Tu iară le vei scula pre ele la buciumul cel de apoi.

Iartă-mi mie păcatele mele, Stăpâne Doamne lisuse Hristoase, și da-mi mie cu suflet curat să ies înaintea Ta din acest trup stricăcios, dăruiește-mi mie ca sufletul meu fără de păcat să se înalțe, ca tămâia înaintea Ta.”

După aceea s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci pe frunte, ochi, față și inima, și și-a dat sufletul.

Tot în această zi, facem pomenirea:- Sfântului Cuvios Die, făcătorul de minuni;- A patru Sfinți Sihaștri;- A Sfântului Teodor, arhiepiscopul Edesei;- Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Proroc Ilie.

Calendar Ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.