Societățile civile anunță bomba. Orice Ordonanță dată înaintea referendumului încalcă regulile Comisiei de la Veneția
Ultima Ora Politic

Senator liberal după discuția cu Comisia de la Veneția. Modificările codului penal sunt îngrijorătoare

Senator liberal după discuția cu Comisia de la Veneția. Modificările codului penal sunt îngrijorătoare

Senatorul liberal Iulia Scântei a declarat, joi, după întâlnirea Comisiei speciale pentru legile justiţiei cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, că experţii acestui organism cunosc în detaliu parcursul modificărilor aduse Codurilor penale şi sunt îngrijoraţi dacă toate aceste modificări au fost făcute în temeiul unor studii de impact.

Judecătorii Curții Constituționale lovitură fatală pentru Dragnea și Tăriceanu. Totul s-a terminat Coaliția de guvernare PSD-ALDE condusă de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu a adoptat la Senat într-o viteză fulgerătoare modificările aduse Codului penal,

„Am avut o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, care sunt într-o vizită de lucru anterior formulării raportului cu privire la sesizarea adresată de PNL, cât şi de preşedintele României cu privire la modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală. Personal, pe mine m-a bucurat această întrevedere, pentru că am văzut nişte reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia care au citit sesizările, care ştiu nu doar numărul, ci şi conţinutul amendamentelor transmise, care cunosc în detaliu parcursul legislativ al acestor modificări legislative şi care sunt îngrijoraţi dacă toate aceste modificări legislative au fost făcute în temeiul unor studii de impact cu privire la efectele pe care le va genera noua politică penală reformată în România şi care vor fi consecinţele în privinţa dosarelor aflate în prezent pe rolul instanţelor judecătoreşti sau pe rolul organelor de urmărire penală, inclusiv care va fi soarta acelor dosare penale în care s-au pronunţat hotărâri judecătoreşti definitive”, a afirmat senatorul liberal după întâlnire.

Ea a menţionat că le-a spus reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia că, în urma modificărilor legislative în domeniul justiţiei, România se află în situaţia de a nu-şi respecta angajamentele europene.

„Aş vrea să punctez un lucru pe care l-am expus. Un stat care nu-şi pedepseşte infractorii sau care îi face scăpaţi pe infractorii deja condamnaţi definitiv prin legi penale favorabile, prin reducerea pedepselor, prin dezincriminarea faptelor pe care deja le-au săvârşit, fără posibilitatea de a mai putea recupera în viitor prejudiciile cauzate fie statului sau cetăţenilor români ca privaţi, este un stat care nu-şi respectă angajamentele europene, este un stat în care standardele europene în materie de independenţa justiţiei şi ceea ce numim guvernarea legii şi supremaţia legii şi elementelor statului de drept nu mai sunt. Cu părere de rău, România se află într-o astfel de situaţie pentru că în urma acestor modificări legislative am pierdut echilibrul între obligaţia constituţională a statului de a respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale unor persoane condamnate în dosare penale, în acelaşi timp obligaţia statului român de a adopta măsuri penale prin care asigură protejarea interesului general, asigură pedepsirea celor care au săvârşit infracţiuni şi au adus prejudicii patrimoniului statului şi cetăţenilor români. Or, acest lucru nu mai este posibil, apreciem noi”, a adăugat Scântei.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.