Video. SRI în alertă! Cum pot fi furate alegerile
SRI a divulgat naționalitatea hackerilor care au atacat spitalele din țară
Ultima Ora Justiție

Secretarului general SRI Dumitru Dumbravă i-au fost CONFIRMATE plagiatele. Alte două persoane importante acuzate

Secretarului general SRI Dumitru Dumbravă i-au fost CONFIRMATE plagiatele. Alte două persoane importante acuzate

Comisia de Etică a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” din subordinea SRI confirmă, într-un raport, plagiatele în cazul fostului secretar general SRI Dumitru Dumbravă, a lui Mihai Stănișoară, fost ministru al Apărării, dar și a lui Neculai Onțanu, fost primar al Sectorului 2, scrie pressone.ro.

„Cu referire la suspiciunea de plagiat privind teza de doctorat cu titlul Aspecte cu relevanță privind securitatea în spațiul cibernetic elaborată de dl. Dumitru Dumbravă sub coordonarea dl. prof. universitar dr Constantin Oprișor, hotărăște aprobarea raportului elaborat de Comisia de Analiză la data de 29.08.2018, raport care confirmă suspiciunile de plagiat. Comisia de analiză a evaluat teza de doctorat în raport cu sesizarea sus menționată, concluzionând că există preluări integrale sau parțiale din textul sursă, fărăcitarea acesteia și fără menționarea autorului”, se arată în raportul Comisiei de Etică a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV), publicat de PressOne.

Aceeași decizie a fost luată și în cazul lui Mihai Stănișoară, fost ministru al Apărării, Neculai Onțanu, fost primar al Sectorului 2, și Adela Loredana Popescu (Neagu), fostă secretară a lui Gabriel Oprea. Cu toții au primit verdict de plagiat din partea instituției.

Rectorul Academiei, profesorul universitar Adrian Ivan, a propus, de asemenea, retragerea titlului în toate cele patru cazuri și a sesizat Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Dumitru Dumbravă a devenit cunoscut după ce, într-un interviu din 2015, a folosit expresia „câmp tactic” cu referire la instanțele de judecată.

Fostul secretar general al SRI a fost acuzat că ar fi controlat o rețea de judecători cărora le impunea luarea de hotărâri în anumite procese, dar și că și-ar fi construit o rețea similară în rândul ziariștilor. De altfel, Dumitru Dumbravă a fost audiat din această cauză în Comisia parlamentară de control al SRI, membrii acesteia solicitându-i demisia în noiembrie 2017 demisia din funcția de secretar general al Serviciului.

Generalul Dumitru Dumbravă, care era secretar general al SRI, și-a dat demisia și a înaintat-o directorului SRI, Eduard Hellvig, pe data de 28 august, iar la 1 septembrie a fost trecut în rezervă.

Celelalte trei verdicte de plagiat emise de Comisia de Etică îi vizează pe Mihai Stănișoară, fost ministru PDL al Apărării, Neculai Onțanu, fost primar al Sectorului 2, și pe Adela Loredana Popescu (Neagu), fostă secretară a lui Gabriel Oprea. Decizia de plagiat a venit la trei ani de la publicarea în presă a acuzațiilor vizând tezele lor de doctorat. Cei trei l-au avut drept coordonator pe Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne fiind la rându-i acuzat de plagierea tezei de doctorat. Lui Gabriel Oprea i-a fost retras titlul de doctor în vara anului 2016.

Potrivit PressOne, alte acuzații de plagiat, care vizează tezele de doctorat semnate de Mihai Tudose, fost prim-ministru, Gabriel Vlase, șeful SIE, Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României, și Loredana Radu, avocată și nepoată a lui Gabriel Oprea, nu au fost investigate până acum de Comisia de Etică.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.