Se împlinesc 48 de ani de la întoarcerea pe Terra a jucătorului de golf de pe Lună
Ultima Ora Externe Social

Se împlinesc 48 de ani de la întoarcerea pe Terra a jucătorului de golf de pe Lună

Apollo 14 a fost a opta misiune din programul Apollo și a treia care a dus oameni pe Lună. Ea a durat nouă zile, și a început cu lansarea de la 31 ianuarie 1971, și a continuat cu aselenizarea de la 5 februarie. Modulul Lunar a aselenizat în formațiunea Fra Mauro; aceasta era destinația nereușitei misiuni Apollo 13.

Se împlinesc 48 de ani de la întoarcerea pe Terra a jucătorului de golf de pe Lună

În timpul celor două activități extravehiculare, s-au adunat peste 45 kg de roci lunare și s-au efectuat mai multe experimente, printre care studii seismice. Comandantul Alan Shepard a lovid două mingi de golf de pe suprafața lunară cu o crosă improvizată adusă de pe Pământ.

Deși golful practicat pe suprafața Lunii presupune un oarecare risc, bărbatul s-a încumetat să ia crosa cu el în spațiu, pe ascuns.

Se împlinesc 48 de ani de la întoarcerea pe Terra a jucătorului de golf de pe Lună

Vă prezentăm principalele evenimnete istorice ale zilei de 9 februarie:

  • 1621: Grigore al XV-leadevine papă.
  • 1801: Pacea de la Luneville confirmă tratatul de la Campoformio (octombrie1797), semnat de Austria și Franța; Franța recunoaște anexarea Țărilor de Jos și pretențiile franceze asupra malului stâng al Rinului.
  • 1861: Războiul civil american: Jefferson Davisa fost ales președinte al Statelor Confederate ale Americii.
  • 1904: Flota japonezăatacă pe neașteptate fortareața rusă Port-Arthur. Începe războiul ruso-japonez (1904-1905), încheiat prin tratatul de pace de la Portsmouth (1905).
  • 1919: Româniași Polonia au stabilit relații diplomatice.
  • 1929: S-a încheiat, la Moscova, între URSS, România, Letoniași Estonia un acord prin care statele semnatare se obligau să pună în aplicare Pactul Briand-Kellogg, de renunțare la război ca instrument de politică națională, încă înainte de ratificarea lui de către toate statele. Peste 10 ani, Rusia invada Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia, Basarabia.
  • 1934: Semnarea, la Atena, de către reprezentanții României, Iugoslaviei, Grecieiși Turciei a Pactului Înțelegerii Balcanice (cu un protocol și o anexă secretă), care stipula, printre altele, că statele semnatare „își garantează mutual securitatea frontierelor balcanice” și „își iau obligația de a nu întreprinde nici o acțiune politică față de alt stat balcanic nesemnatar al pactului fără avizul mutual prealabil al celorlalți semnatari și de a nu lua nici o obligație față de oricare alt stat balcanic fără cunoștința prealabilă a celorlalte părți”. Inițial a fost concepută ca un pact în cinci, însă Bulgaria a refuzat oferta. (Guvern Gheorghe Tătărescu, ministru de Externe Nicolae Titulescu).
  • 1945: S-a descoperit o mare cantitate de arme și muniții (ascunse cu aprobarea vicepreședintelui Consiliului de Miniștri, Petru Groza, și a subsecretarului de stat de la Interne, Virgil Stănescu) ce urmau a fi folosite într-o eventuală lovitură de forță pentru instaurarea unui guvern comunist. Existența acestui depozit contrazicea declarația stîngii politice, că nu dorea o lovitură de stat, ci continuarea programului.
  • 1945: Se promulgă Legea pentru epurarea presei, care prevedea sancționarea cu admonestare scrisă, suspendarea activității între 6 luni și 5 ani și interzicerea definitivă de a lucra în presă pentru acei ziaristi, publiciști și colaboratori ai presei care înainte de 23 august1944 s-au pus în slujba hitlerismului sau a fascismului, au fost stipendați de către puterile Axei pentru propagandă în favoarea politicii lor, au îndemnat la acte de teroare, schingiuiri și omoruri.
  • 1953: Franța: Apariția colecției Livre de poche, care a cunoscut un succes remarcabil.
  • 1959: Japoniaanunță renunțarea totală la armele nucleare.
  • 1969: Primul zbor de încercare al unui Boeing 747.
  • 1971: Apollo 14se întoarce pe Pământ după o misiune pe Lună.
  • 1977: Postul de radio Europa Liberăa transmis scrisoarea deschisă prin care scriitorul Paul Goma se solidariză cu protestatarii anti-comuniști ai Chartei 77 din Cehoslovacia. A fost „actul de naștere” al dizidenței românești.
  • 1991: În timpul epidemiei de holeră, guvernul peruan numește o urgență națională. Acest lucru nu poate împiedica răspândirea epidemiei în Ecuador, Columbia, Mexicși Nicaragua. Din cei aproximativ 400.000 de pacienți mor aproximativ 12.000.
  • 1995: Alain Delon, actor, regizor și producător, primește „Ursul de aur” pentru întreaga carieră, la Festivalul de film de la Berlin.
  • 1998: La Tbilisi, Gruzia, Eduard Șevardnadzesupraviețuiește atentatului îndreptat asupra lui.
  • 2001: Reprezentanții Bisericii Catolice, Luterane și Reformate s-au reunit pentru a analiza problema indulgențelor, pentru prima oară de la marea schismă din 1517.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.