Scrisoare incendiară din Parlament pentru Teodor Meleșcanu. Va fi demis
Răsturnare de situație? Lui Meleșcanu îi surâde ideea de a intra în PSD
Ultima Ora Politic

Scrisoare incendiară din Parlament pentru Teodor Meleșcanu. Va fi demis

Scrisoare deschisă către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu

Domnule Ministru,

În 26 mai 2019, românii au dat tuturor politicienilor prieteni la cataramă cu ipocrizia, incompetența și ticăloșia o lecție de moralitate și de conștientizare că votul e o forță a schimbării pentru o necesară renaștere morală a României.

Vă reamintim, domnule ministru, că dreptul la vot este fundamental și datoria constituțională a statului este de a face posibil acest lucru pentru toți cetățenii cu drept de vot, nu doar pentru cei care se scoală cu noaptea în cap.  În 2014 am trăit până la paroxism drama celor din Diaspora care își vedeau acest drept amenințat și sfidat! În acel an, o fostă elevă, acum șefă de promoție la Sorbona, își striga umilința și revolta pe rețelele de socializare. Nu eram în politică, dar împărtășeam frustrarea ei și a miilor de români care își exercitau un drept legitim după ore și ore de așteptare. În acel an, erați ministru, la fel ca și acum, și v-ați dat demisia de onoare.

În 2019, 5 ani mai târziu, istoria se repetă, cu secții mai  multe, 441 la număr, dar și cu  peste 100.000 de români scoși cu forța din secțiile de votare, pe 26 mai, ora 21.00, când urnele s-au închis, BEC refuzând să prelungească programul pentru ca acești oameni să poată vota. S-a invocat legea, conform căreia urnele se închid fatidic la ora 21.00, însă legea nu prevede interdicția de a prelungi programul. Soluția era la BEC și Guvern.

Românii care au reușit să voteze nu pot spune că au scăpat mai ușor decât cei ce au fost dați afară din secții. În Germania, Spania, Italia, Franța, Marea Britanie, românii au așteptat chiar și 10 ore la cozi interminabile. Motivul? Fie erau prea puține ștampile, fie se terminau buletinele de vot, fie erau mult prea puține cabine de vot.

USR  a cerut deja public o anchetă absolut necesară elucidării atâtor nebuloase din cadrul acestui scrutin.

Totuși, ce spune raportul pe care Ministerul Afacerilor Externe l-a redactat?  În spațiul public ați precizat deja că MAE asigură doar sprijin logistic pentru alegerile din diaspora, dar că de pregătire și organizare se ocupă Biroul Electoral Central. Ați dat vina pe referendum, pe cele 3 buletine de vot, pe turismul electoral. Cum  explicați  atunci precizarea  venită din partea  ministerului pe care îl conduceți:  „au fost incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineții”?

DNA a deschis dosarul penal după ce a primit de la Parchetul General un număr de 42 de plângeri având ca obiect nereguli privind acest scrutin.

Vă reamintim că USR și toate partidele de Opoziție v-au cerut public demisia ca fiind vinovat de managementul dezastruos al alegerilor din diaspora.

Mai mult decât atât, ați ,,sabotat” prin neimplicare și inacțiune alegerile, pentru a împiedica românii să își poată exercita acest drept care nu se negociază. De fapt, s-a dovedit că Ministerul Afacerilor Externe şi-a epuizat resursele pentru asigurarea logisticii alegerilor  – locaţii, resurse umane şi resurse financiare.

În aceste condiţii, soluția nu este, așa cum ați afirmat recent în declarațiile de presă, votul anticipat prelungit (timp de 7 zile înainte de închiderea procesului electoral).

Votul electronic sau prin corespondenţă nu pot crea şi alte probleme, dimpotrivă, vor aduce soluții reale pentru a respecta dreptul fundamental constituțional de a vota al românilor.

Ați precizat că înscrierea prealabilă a fiecărui cetăţean (cu indicarea adresei de domiciliu/reşedinţă) pentru a-şi putea exercita dreptul de vot ar fi soluții birocratice. Acești oameni au stat ore în șir în stradă, tineri, vârstnici, familii cu copii, în ploaie, soare sau vânt. Nu vor avea nicio problemă cu o simplă înscriere a unor date într-un formular electronic pentru a putea vota electronic și nu la 400 de km, după cum le spuneați în 2014.

USR a depus deja în Parlament o propunere legislativă privind Legea votului electronic și votul prin corespondență la prezidențiale și parlamentare (Pl-x 509/ 2018), deci soluții reale pe termen mediu și lung pentru toți românii.

Votul electronic și prin corespondență sunt măsuri complementare absolut necesare și urgente  pentru ca România, prin guvernanții săi vremelnici, să își respecte cetățenii.

Românii din diaspora vor doar respect și demnitate. Ei întrețin zecile de familii rămase în țară, înlocuiesc  serviciile de asistență socială precare sau inexistente uneori ale statului.

Și închei cu un mesaj al USR, cerându-vă ferm demisia de onoare.

Fără hoție ajungem departe! Cu votul electronic și prin corespondență ajungem în lumea civilizată!” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul USR Cristina Iurișniți.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.