Scandalul Hexifarma se reaprinde. Percheziți de amploare la fabricanți de dezinfectanți diluați și vânduți spitalelor
Ultima Ora Sănătate

Schimbări majore în sănătate. Ce pot ascunde pacienții de medici

Președintele României a promulgat, joi, Legea privind reforma în domeniul sănătății, care prevede introducerea unui titlu nou și anume „Dosarul electronic de sănătate al pacientului”. Pacienții ar putea refuza accesul medicilor la istoricul privind consumul de alcool sau droguri, conform mediafax.ro

Legea prevede că istoricul medical al pacientului din dosarul electronic de sănătate (DES) și datele lui personale sunt accesibile medicilor numai cu consimţământul pacienţilor, cu excepţia unui „sumar de urgenţă” care este accesibil medicilor din camera de garda sau UPU.

“Datele şi informaţiile din DES prevăzute la alin. (2) sunt accesibile medicilor numai cu consimţământul pacienţilor, cu excepţia datelor şi informaţiilor din modulul „Sumar de urgenţă”, care sunt accesibile medicilor care îşi desfăşoară activitatea într-o structură de urgenţă, respectiv camera de gardă, UPU, CPU şi serviciile de ambulanţă şi medicilor care îşi desfăşoară activitatea în asistenţă medicală primară, numai în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar consimţământul pacientului”, arată legea promulgată, joi, de șeful statului.

Modulul „Sumar de urgenţă” va cuprinde: alergii şi intoleranţe diagnosticate; proteze şi alte dispozitive medicale interne; transplant; fistulă arterio-venoasă; diagnostice şi proceduri relevante pentru urgenţă; grup sanguin şi factor Rh.

De asemenea, DES va avea și modulul „Antecedente declarate de pacient”, care cuprinde: antecedente medicale heredo-colaterale, antecedente fiziologice, patologice; informaţii despre mediul şi modul de viaţă; informaţii despre consumul de alcool, tutun, cafeină sau droguri.

Accesul medicilor la datele şi informaţiile din Dosarul Electronic al pacientului se realizează în baza unui certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat, certificat înregistrat la casa de asigurări de sănătate în raza administrativ-teritorială în care aceştia îşi desfăşoară activitatea.

“Consimţământul pacientului pentru vizualizarea de către medici a datelor şi a informaţiilor din DES se exprimă astfel: a) înainte de prezentarea la medic – de către pacient, prin configurarea drepturilor de acces la secţiunea dedicată din cadrul propriului dosar sau de către reprezentantul legal, prin configurarea drepturilor de acces în secţiunea dedicată din dosarul electronic de sănătate al pacientului pe care îl reprezintă, sau b) la prezentarea la medic – prin utilizarea, în prezenţa medicului, de către pacient sau reprezentantul său legal, a matricei de securitate sau, după caz, a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate şi codului PIN asociat acestuia. (6) În cadrul dosarului electronic de sănătate propriu, pacienţii pot vizualiza istoricul complet al accesării acestuia de către medici. (7) Datele, informaţiile şi procedurile operaţionale necesare utilizării şi funcţionării DES se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS, cu avizul ministerelor şi instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, respectiv Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie si Pază, în conformitate cu prevederile prezentei legi”,potrivit sursei citate.

Utilizarea sau prelucrarea datelor și informațiilor din DES de către furnizorii de servicii medicale în alt scop decât cel prevăzut în lege și încălcarea reglementărilor legale privind protecţia datelor cu caracter personal se sancţionează potrivit prevederilor Regulamentului general privind protecţia datelor.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii