Academia de Poliție se închide
Academia de Poliție se închide
Ultima Ora Social

SCANDAL la Academia de Poliție. 55 de teze de doctorat au picat testul de PLAGIAT

SCANDAL la Academia de Poliție. 55 de teze de doctorat au picat testul de PLAGIAT

55 de teze din cele 149 verificate în cadrul Academiei de Poliţie au coeficienţi de similitudine care depăşesc pragul admis, a spus prorectorul instituţiei, precizând că lucrările au fost prezentate între 2011-2018. Unele lucrări nu au putut fi verificate pentru că sunt la parchet, în anchete, scrie Mediafax.

„În urma verificării tezelor de doctorat, s-a reuşit verificarea a 149 de teze de doctorat, toate disponibile în formatul Word, singurul format care permite verificarea similitudinii electronice între textele din tezele de doctorat, respectiv sursele disponibile în mediul online. Din aceste 149, 94 s-au încadrat în coeficienţii de alertă, rezultând un număr de 55 de teze la care aceşti coeficienţi de similitudine au fost depăşiţi”, a spus, luni, prorectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Mihail Marcoci, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat situaţia verificărilor lucrărilor.

Prorectorul susţine că depăşirea coeficientului de similitudine nu înseamnă automat plagiat, precizând că mai detaliat urmează să verifice Comisia de Etică a Academiei de Poliţie. Potrivit sursei cictate, există două tipuri de coeficienţi de similitudine. Astfel, coeficientul de similitudine 1 semnifică procentul din text care conţine între cinci şi 24 de cuvinte descoperite în alte documente, iar coeficientul 2 determină procentul din text care depăşeşte 25 de cuvinte din alte lucrări.

Întrebat de jurnalişti dacă asupra tezelor lui Lucian Netejoru (inspector-șef al Inspecției Judiciare), Robert Negoiţă sau Dumitru Pârvu, Comisia de Etică s-a autosesizat, Mihail Marcoci a spus că unele teze au fost verificate.

„Unele dintre ele deja au fost verificate, În cadrul tezei domnului Netejoru, este în lucru la comisia de etică acum. Teza domnului Robert Negoiţă a fost dată o soluţie de către comisia de etică a academiei, iar în urma soluţiei a fost sesizat Parchetul. La domnul Pârvu cred că s-a efectuat o verificare, nu vă pot comunica acum care e soluţia. La Oprea Florea (fost secretar de stat în MAI, n.r.) ştiu că, la un moment dat, a venit o sesizare, dar în acel moment nu am mai fost preşedintele comisiei de etică şi nu ştiu ce s-a întâmplat”, a explicat Marcoci.

De asemenea, Mihail Marcoci mai spune că depăşirea coeficientului de similitudine mai poate conţine articole din legi, ordonanţe, hotărâri de Guvern sau alte lucrări din mediul online, chiar dacă au fost citate.

„Toate aceste aspecte vor trebui identificate pentru fiecare situaţie, iar la final trebuie luată decizia dacă anumite pasaje din teze de doctorat pot fi considerate ca fiind plagiate, în situaţia în care nu au fost citate şi declarate ca atare. Dacă au apărut citările trebuie de văzut dacă depăşirea acestor coeficienţi, dar într-un grad minimal, conduce la situaţia în care se poate anula titlul de doctor sau nu”, a mai spus Mihail Marcoci.

Reprezentantul Academiei de Poliţie spune că softul poate verifica doar tezele în format Word, precizând că sunt mai multe lucrări în alte formate, cum ar fi PDF.

„Pentru tezele în formatul PDF sau pentru tezele care nu s-au mai găsit au fost făcute 54 de comunicări instituţional către diverse organisme şi autorităţi publice, prin care s-a solicitat predarea a 67 de teze de doctorat. Sunt 67 de teze în 54 de comunicări pentru că avem situaţii în care mai mulţi foşti doctoranzi de ai noşti lucrează la o aceeaşi entitate”, a mai spus prorectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

De asemenea, unele teze din perioada 2011-2018 nu au fost verificate, pentru că au fost ridicate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Mai sunt teze care nu s-au regăsit, pentru că în urma unor scandaluri anterioare, au fost ridicate de organele de urmărire penală, făcând acum obiectul unei expertize anti-plagiat dispusă de parchete. Avem încă 91 de teze care nu au fost verificate pentru că din acestea 67 sunt în alt format sau nu mai există, iar 24 au fost ridicate de Parchet”, a mai spus prorectoru.

În ceea ce privește faptul că nu au fost verificate şi tezele din 2011-2017, Mihail Marcoci a spus că în acea perioadă, predarea tezelor pe CD nu era o obligaţie. De asemenea, Mihail Marcoci a spus că nu poate spune câte teze există pe CD din perioada 2007-2011.

„Din 2016 graţie unor campanii derulate a fost necesară şi verificarea printr-un soft anti-plagiat agreat de MEN înainte de susţinerae tezelor şi încărcarea pe platfoma registrului electronic Integrat. (…) Nu era obligatoriu predarea pe CD. Ele în principiu aveau ca destinatar bibilioteca Academiei de Poliţie şi erau în format fizic, iar unele şi pe CD. (…) Pentru 2007-2011, dacă am face şi lucrul ăsta (n.r. – verificarea) cred că mergem către altă zonă”, a mai spus Mihail Marcoci.

Întrebat dacă aceste teze nu au fost analizate pentru a evita verificarea multor profesori care activează în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, printre care şi Mihail Marcoci, acesta a spus că nu.

De asemenea, întrebat dacă este adevărat că unii doctoranzi au fost rugaţi la sfârşitul lunii octombrie să trimită lucrarea de doctorat pe emailul instituţiei de învăţământ, reprezentantul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a confirmat, precizând că verificarea a fost făcută în baza actului administrativ nr. 40 semnat în data de 31 octombrie.

„De ce atât de târziu în 31 octombrie (n.r- au fost solicitate tezele)? Pentru că la un moment nu s-a făcut o primă triere şi o centralizare a tututor tezelor, ce s-a găsit s-a verificat. (…) Asta nu înseamnă că noi nu am verificat mai din timp”, a mai spus Mihail Marcoci.

În perioada 1992-2018, la Academia „Alexandru Ioan Cuza” s-au susţint în jur de 700 de teze de doctorat.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.