SCANDAL între primăria Romei și Biserica Catolică pe banii din Fontana di Trevi
Ultima Ora Externe

SCANDAL între primăria Romei și Biserica Catolică pe banii din Fontana di Trevi

SCANDAL între primăria Romei și Biserica Catolică pe banii din Fontana di Trevi

 Monedele din Fontana di Trevi din Roma sunt subiect de scandal între primăria din capitala Italiei și Biserica Catolică, după ce s-a aflat că edilii vor modifice modul în care sunt administrați banii aruncați de turiști în bazinul celebrei atracții arhitecturale, arată Smithsonian Magazine, scrie mediafax.ro

Scandalul a izbucnit la începutul săptămânii, după ce s-a aflat că un proiect al primăriei romane care vorbea despre adunarea banilor din Fontana di Trevi a primit aviz pozitiv din partea consilierilor. Dicuțiile au fost legate de destinația banilor lăsați de turiști în fântâna ridicată în secolul al 18-lea.

Obiceiul turiștilor de a arunca monede peste umăr în fântână pentru a se întoarce la Roma adună nu mai puțin de 1,7 milioane de dolari pe an. De-a lungul anilor, de banii strânși astfel s-a ocupat fundația caritabilă catolică Caritas.

Un ziar italian apropiat de Vatican a publicat documente potrivit cărora primarul Virginia Raggi, politicianul populist care a ajuns în 2016 prima femeie care conduce administrația romană, ar fi interesată să orienteze suma strânsă din fântână spre cheltuieli legate de infrastructura orașului.

Primarul Raggi este criticată pentru modul defectuos în care a tratat problemele legate de salubritate, asfaltări și chiar de autobuze care sunt în pericol să explodeze. Zvonuri privind schimbarea destinației banilor adunați în Fontana di Trevi au apărut încă din 2017, dar proiectul a fost amânat până la finalul anului 2018. Cu toate că în consiliul local a fost aprobată propunerea de a folosi banii pentru cheltuieli legate de infrastructură și pentru îngrijirea monumentelor, criticile virulente au determinat-o pe Raggi să reconsidere mișcarea făcută.

Agenția de Presă Catolică (Catholic News Agency) relatează faptul că primarul a dat asigurări presei italiene că administrația pe care o conduce nu va lua niciodată banii fundației Caritas. Pentru a-i contrazice pe cei care spuneau că s-a răzgândit, Raggi a afirmat că modificarea pe care o are în vedere este legată numai de schimbarea celor care sunt responsabili de strângerea banilor. În locul voluntarilor oferiți de Caritas, banii ar urma să fie adunați din fântână de agenția care se ocupă de curățenie în oraș.

„În ceea ce privește monedele, confirm faptul că vor merge mai departe pentru acțiuni de caritate. Nimeni nu s-a gândit vreodată să îi ia de acolo”, a spus Raggi, potrivit Agenției de Presă Catolice.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.