Puciștii au ieșit nervoși din CEx. Firea: ”Dl. Dragnea a supus votului doar un punct din cele 20 de puncte din scrisoare”
Ultima Ora

S-a votat: Gabriela Firea va avea pensie specială de 5.000 de lei

Parlamentarii din comisia de Cod Administrativ au adoptat, miercuri, amendamentul prin care se introduc pensiile speciale pentru aleșii locali, primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene. Primarul General al Municipiului București va avea o pensie de peste 5.000 de lei. Nu vor putea primi această pensie cei care au fost condamnați definitiv în justiție pentru fapte de corupție.

Pensile aleșilor locali vor fi plătite de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale.

Au fost invitați la discuții reprezentanți din Ministerul Muncii şi de la Justiţie. Potrivit ultimei variante de amendament, indemnizațiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene ar urma să să plătească din bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale.

Potrivit primului amendament discutat în comisia specială, “recalcularea pensiilor se face potrivit principiului contributivităţii. Baza legală pentru recalcularea acestor pensii este media veniturilor brute realizate în ultimele şase luni consecutiv din ultimul an de activitate, dar nu mai mult de 65% din media veniturilor lunare brute realizate de la 1 ianuarie 2018. Recalcularea se face la cerere, la îndeplinirea condiţiilor pentru limita de vârstă de către cei care au deţinut cel puţin un mandat întreg şi nu au decizii definitive de condamnare pentru fapte de corupţie”.

A doua propunere se referă la introducerea pensiilor speciale: “Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă al celor prevăzuţi la alin. 2) – primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene – se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), şi se plăteşte de către acesta, iar modul de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileşte prin norme metodologice, aprobate prin Hotărâre de Guvern”.

Senatorul USR Florina Presadă a acuzat Ministerul Dezvoltării Regionale că “a ajuns să plătească pensii”, care vor contribui la adâncirea unui deficit bugetar deja existent.

“Avem nu ştiu câte sisteme speciale de pensii. Le plătim, mai ales pe ale parlamentarilor, le plătim acum şi pe ale primarilor. Sigur, îndreptăm amendamentele după cum spune Curtea Constituţională, dar v-aţi întrebat dacă este corect? De ce nu modificăm indemnizaţia primarului, în loc să creăm un fond special de pensii la MDRAP, pentru că asta se propune acum”, a spus Presadă.

USR a făcut o simulare, potrivit căreia un primar de comună ar obţine 1.500 de lei pe lună, iar primarul Capitalei, Gabriela Firea, peste 5.000 de lei pe lună.

Liberalul Florin Roman a declarat că solicitările primarilor “sunt legitime atât timp cât alte categorii profesionale beneficiază de drepturi suplimentare pentru activitatea pe care au depus-o”.

La rândul său, senatorul UDMR Cseke Attila a declarat că CCR nu s-a pronunţat asupra faptului că indemnizaţiile nu se pot acorda aleşilor locali, ci a spus că proiectul legislativ iniţiat acum trei ani, în forma în care a ieşit din Parlament, are nişte probleme de constituţionalitate şi a indicat şi problemele exacte care pot fi remediate printr-o nouă procedură legislativă.

“Suntem în această nouă procedură legislativă, important este să ne uităm la aceste două decizii ce pârghii ne indică Curtea Constituţională cum să facem, astfel încât dacă comisia decide sau plenul celor două Camere, textul care va fi formulat şi adoptat să ridice cât mai puţine probleme”, a punctat senatorul UDMR.

Menționăm că pensia minimă garantată în România este de 520 de lei. În acest moment 707.416 persoane ”beneficiază” de acestă pensie.

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii