Rusia
Ultima Ora Externe

Rusia încolțită de legea francezilor privind ‘fake news’

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a criticat luni proiectul de lege anunţat de preşedintele francez Emmanuel Macron împotriva aşa-numitelor ‘ştiri false’ (fake news), apreciind că aceste informaţii ar fi definite astfel ‘fără discuţii, fără probe’, relatează AFP, potrivit agerpres.

La începutul lunii ianuarie, Macron a declarat că doreşte o lege care să condamne informaţiile false în perioada electorală. În colimatorul guvernului francez se află în special canalele oficiale media ruse RT şi Sputnik, cu care Macron a avut multe disensiuni în campania prezidenţială din 2017.

Această lege, încă în stadiu de proiect, reprezintă o ‘restrângere a concurenţei’ în sfera mediatică, a apreciat Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă consacrată bilanţului activităţii diplomaţiei ruse pe anul 2017.

‘Ştirile false’ nu vor fi ‘definite decât de o singură parte, fără discuţii, fără probe, ignorând orice fel de argument’, a denunţat el.

Finanţat de guvernul rus, canalul de ştiri RT (fostul Russia Today) a fost lansat la mijlocul lunii decembrie în Franţa într-o atmosferă de suspiciune generală.

La fel ca Sputnik, o altă entitate media rusă prezentă în Franţa şi apropiată de Kremlin, RT este acuzat de Emmanuel Macron că s-a comportat în timpul campaniei prezidenţiale franceze „ca organism de influenţă (…) şi de propagandă falsă’.

În SUA, autorităţile au obligat canalul RT să se înregistreze ca „agent al străinătăţii”, fapt denunţat de Lavrov luni.

Rusia a ripostat, înregistrând ca ‘agenţi ai străinătăţii’ posturile de radio Vocea Americii şi Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, finanţate de Congresul american.

RT este, de asemenea, în vizorul autorităţii britanice de reglementare în domeniul audiovizualului (Ofcom), care a emis deja 14 notificări oficiale împotriva RT şi l-a ameninţat cu sancţiuni în special pentru materiale despre Siria şi Ucraina. 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.