Carnea de porc şi de pasăre se scumpește din nou, cu 30-40%, din cauza unor ”carteluri comerciale”
Românii plătesc dublu carnea de porc față de alte naționalități
Ultima Ora Economic Social

Românii plătesc dublu carnea de porc față de alte naționalități

Consumatorii români de carne plătesc 8,20 dolari pentru 500 grame de bacon, aproape dublu față de cehi (4,70 dolari) și chiar mai mult decât londonezii (5,79 dolari) sau americanii (6,99 dolari), arată datele unei analize Bloomberg.

Potrivit analizei, japonezii plătesc cel mai mult pentru jumătate de kilogram de bacon, adică 17,21 de dolari, în clasament urmând chinezii din Hong Kong (12,75 dolari) și cei din Beijing, care plătesc 10,79 dolari pentru aceeași cantitate. Această creștere globală a cărnii de porc, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, se înregistrează pe fondul consecințelor provocate de gripa porcina africană care este responsabilă de moartea a sute de milioane de porci, majoritatea din China.

Totodată, conform datelor Bloomberg, o creștere semnificativă a cărnii de porc este înregistrată și în Franța, unde francezii plătesc 10,24 dolari pentru 500 grame de bacon. Cel mai puțin pentru jumătate de kilogram de bacon plătesc cehii (4,70 dolari).

Totodată, în Europa, caracasele de suine s-au scumpit cu 31%, iar în cazul porcilor vii, cu 56%. Un raport al Comisiei pentru Alimentație și Agricultură avertizează că prețurile ar putea să fie la cel mai înalt nivel din 2004.

„Nu contează unde te afli, prețul crește. China este piața la care trebuie să ne îndreptăm atenția, pentru că este cea mai mare și pentru că aici este primul loc în care gripa porcină africană a început să lovească”, a declarat Justin Sherrard, directorul unei organizații specializată în alimentația pe bază de proteine, potrivit sursei citate.

Prețul cărnii de porc s-a apreciat cu 16% în a doua săptămână a lunii octombrie, fiind cea mai abruptă scumpire din ultimii 13 ani din China. Din august 2018, de când a fost raportat primul caz de gripă porcină în statul chinez, prețul cărnii s-a dublat și se va menține la fel mare în cel puțin următoarele trei luni.

Până la finalul anului 2020, China va rămâne cu circa 275 milioane de porci din cauza gripei porcine africane, o scădere cu 40% a producției de la izbucnirea acestei boli. La nivel mondial, acest lucru înseamnă o scădere de 10% a producției, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA, mai arată analiza Bloomberg.

Față de luna august a anului trecut, atunci când porcii au început să fie afectați de gripă, prețul cărnii este cu 120% mai mare.

Gripa porcină africană este considerată endemică de autoritățile de la Beijing, adică prezentă în mod general, în cea mai mare piață din lume, una care valorează circa 118 miliarde de dolari.

Totodată, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), Mary Pană, a anticipat o creştere a preţului cărnii de porc din România până la 8 lei/kg, dublu faţă de preţul cărnii importate din Germania, Spania şi Danemarca. „Ca previziune, Uniunea Europeană prevede până la sfârşitul anului o stagnare la preţul cărnii de porc. La noi, cred că va fi creştere în continuare până la 8 – 8,2 lei/kg la poarta fermei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

Preţul care porneşte de la fermier s-a mărit considerabil din februarie până în prezent, de la 3 lei/kg la 7,3 lei lei/kg în octombrie.

“În luna februarie, noi fermierii am avut o problemă foarte mare. Preţul la carnea de porc a ajuns la 3-3,5 lei/kg viu. Am fost la ministrul Agriculturii care a activat o măsură de piaţă astfel încât într-o perioadă, până în aprilie, preţul a rămas constant în jur de 4-4,5 lei/kg. Trendul îl dă fermierul, porcul în viu care pleacă spre abator. Acela e preţul de debut care normal ar trebui să fie un pic mai mare decât preţul de producţie care este în jur de 5,4 şi 5,6 lei/kg. În februarie eram la 3-3,5 lei/kg, era catastrofă, după care în aprilie a fost o stagnare, iar apoi preţul a crescut în fiecare lună, ajungând astăzi (octombrie 2019- n.r.) la 7-7,3 lei/kg”, a explicat preşedintele ACEBOP.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.