România și-a majorat fondul forestier și a scăzut exporturile de lemn rotund
silvicultura
Ultima Ora Social

România și-a majorat fondul forestier și a scăzut exporturile de lemn rotund

România și-a majorat fondul forestier și a scăzut exporturile de lemn rotund

 ”Cunoaștem foarte bine faptul că România se confruntă de ani buni cu probleme legate de exploatarea excesivă a pădurilor și cu defrișări ilegale.

Când a venit la guvernare, Uniunea Social Liberală, în mai 2012, exportul de lemn al României avea o valoare foarte mare, fiind diminuat, mai apoi, de la 831 mii mc cât era în 2011, până la 158 mii mc în 2016. Un raport pe care l-am văzut săptămânile trecute demonstra că suprafața împădurită a României se află, în 2018, în creștere față de anii ’80. Conform raportului Institutului Național de Statistică intitulat „Statistica Activităților din Sivicultură în anul 2017”, fondul forestier al României este de 6,565 de mii de ha, mai mare cu 10 mii de ha față de anul 2015, iar datele Eurostat din perioada 2014-2016 arată că România a importat o cantitate mult mai mare de lemn rotund, față de cât a exportat. România a exportat, în primele opt luni din 2017, lemn şi plută în sumă de 394,4 milioane euro, o valoare cu 2,3% mai mică faţă de cea din perioada similară a anului 2016, conform datelor centralizate de INS, iar în primele patru luni din 2018 a exportat lemn și plută cu 8,6% mai mica față de cea din perioada similară a anului trecut.

Menționez toate aceste date pentru că sunt îmbucurătoate. Pentru unele persoane pare ciudat să ne bucurăm atunci când țara noastră importă mai mult decât exportă, dar în cazul exportului de lemn rotund este o veste bună să exportăm mai puțin și să creștem fondul

Inspectorii Romsilva au plantat în ultimii ani aproximativ 20 de mii de hectare de pădure, iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a derulat programul „Prima împădurire”, care a susținut creșterea suprafețelor forestiere și care va fi continuat an de an. Este vorba despre un ajutor pentru cei care acceptă să-și împădurească terenurile agricole lăsate în paragină. Chiar dacă mai avem probleme în privința combaterii defrișărilor ilegale, putem afirma că au fost înregistrate progrese și în acest sens.

Personal, în calitate de deputat și de român, voi opta întotdeauna pentru protejarea pădurilor, în special ale celor din ariile protejate, dar după cum am mai spus cu altă ocazie în Camera Deputaților, nu pot fi de acord cu interzicerea totală a exploatării lemnului în țara noastră. Vorbim de o industrie cu tradiție. Valoarea exporturilor de mobilă ale României s-a triplat în ultimii ani și a ajuns să depășească exporturile de cherestea și lemn. Extrem de mulți oameni se încălzesc în țara noastră cu lemn de foc. Nu putem să-i condamnăm la frig pe timp de iarnă. În plus, Comisia Europeană interzice embargoul exportului de lemn, deoarece încalcă reglementările internaționale și nici nu duce la diminuarea fenomenului tăierilor ilegale.

Revenind la o analiză întocmită de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și o companie privată, pot spune că putem evita temele false și să înțelegem că valorificarea lemnului trebuie făcută într-un mod eficient, responsabil și sustenabil, dar nu putem să jucăm cartea exporturilor de lemn. Nu ar fi corect pentru această țară.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Florinel Stancu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.