Alertă. Nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă vor crește considerabil în 2019
Romania
Ultima Ora Social

România se aliniază la noile politici europene privind calitatea aerului. Ce măsuri se vor lua

România se aliniază la noile politici europene privind calitatea aerului. Ce măsuri se vor lua

Sub titlul ,,Legea privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici, adoptată miercuri 7 noiembrie 2018, aliniază România la noile politici europene privind calitatea aerului, prin transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei (UE) 2016/2284 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016“, deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilișanu, membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic, salută printr-o declarație politică adoptarea legii privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici. ,,Miercuri, 7 noiembrie 2018 a fost adoptat de Camera Deputaților cu 260 de voturi pentru, și o abținere, Proiectul de Lege privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici, ce are ca obiect de reglementare transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei (UE) 2016/2284 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici, de modificare a Directivei 2003/35/CE şi de abrogare a Directivei 2001/81/CE, în scopul stabilirii unor angajamente de reducere a emisiilor atmosferice antropice de dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx), compuşi organici volatili nemetanici (COVnm), amoniac (NH3) şi particule fine în suspensie (PM2,5) la nivelul statelor membre şi instituirii unor programe naţionale de control al poluării atmosferice, respectiv monitorizării emisiilor şi a impactului poluanţilor asupra mediului și a ecosistemelor naturale“.

Claudiu-Augustin Ilișanu menționează în continuare: ,,În urma revizuirii Protocolului de la Gothenburg din 4 mai 2012, și a adoptării la 18 decembrie 2013 de către Comisia Europeană a pachetului de politici privind calitatea aerului (,,Aer Curat“), ce a adus îmbunătățiri legislative în domeniu, în scopul accelerării procesului de reducere a emisiilor de poluanți atmosferici, la 14 decembrie 2016 a fost adoptată Directiva (UE) 2016/2284 a Parlamentului European și a Consiliului prin care se modifica Directiva 2003/35/CE și se abroga Directiva 2001/81/CE. Prin intrarea în vigoare la 17 decembrie 2016 a noii directive privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici, României, ca și celorlalte state membre ale Uniunii Europene, le revenea obligația de transpunere în legislația națională a noilor prevederi privind calitatea aerului.

Prin legea adoptată miercuri 7 noiembrie, țara noastră își respectă angajamentele europene și avansează în politicile de mediu pentru protejarea sănătății umane și a ecosistemelor naturale de efectele nocive ce rezultă din emisiile de poluanți atmosferici. Astfel prin votarea acestui proiect legislativ, țara noastră dă dovadă de implicare în menținerea tendinței europene liniare de reducere a emisiilor până în 2030, urmând să pună în aplicare un program național de control al poluării atmosferice. Valorile-țintă la nivelul cărora trebuie să fie reduse emisiile în țara noastră, ca și în celelalte țări europene, pe perioada 2020-2030, sunt următoarele: emisiile de dioxid de sulf, 77% până în anul 2020, iar până în 2030 88%; emisiile de oxizi de azot, 45% până în anul 2020, respectiv 60% până în 2030; amoniacul, 13% până în anul 2020 și 25% până în 2030; emisiile de compuși organici volatili nemetalici, 25% până în 2020, respectiv 45% până în anul 2030; particulele fine în suspensie, 28 % până în anul 2020, și 58% până în 2030 (compușii organici volatili nemetalici și particulele fine în suspensie au ca sursă principală creșterea consumului de cărbune și biomasă, traficul urban, utilizarea solvenților și depozitarea respectiv distribuirea carburanților, și arderea miriștilor). Aceste valori-țintă presupun un efort colectiv al statului și al operatorilor ce au ca domeniu de activitate surse de poluanţi atmosferici, aceștia fiind obligați să își conformeze activitatea la noile prevederi legislative privind calitatea aerului și la orientările din cadrul politicilor de mediu“.

 

Claudiu-Augustin Ilișanu concluzionează: ,,Calitatea aerului este unul dintre aspectele fundamentale pentru viitorul planetei și pentru sănătatea noastră și a generațiilor ce vor urma. Eficientizarea politicilor de mediu privind calitatea aerului sunt o garanție în ceea ce privește atenuarea schimbărilor majore din cadrul naturii. O climă stabilă pe viitor și fără prea multe fenomene naturale imprevizibile depinde doar de acțiuni responsabile și conștiente la nivel internațional în materie de mediu. Să fim în continuare preocupați de aceste aspecte ce implică sănătatea umană și stabilitatea climatică pe viitor. Cu siguranță astfel de legi vor duce la evaluări pozitive pe viitor iar România va contribui efectiv la atingerea standardelor europene în ceea ce privește calitatea aerului și la îmbunătățirea politicilor de mediu pentru protejarea ecosistemelor naturale, a biodiversității și a sănătății umane“.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii