România are primul campion european din istorie la ciclism 7
România are primul campion european din istorie la ciclism!
Ultima Ora Sport

România are primul campion european din istorie la ciclism

Vlad Dascălu (21 ani) a devenit primul român din istorie medaliat la o competiție majoră la ciclism. Puștiul născut la Fălticeni și emigrat la 9 ani în Spania a cucerit aurul la Campionatul European de mountain bike sub 23 ani de la Brno. Acest rezultat reprezintă cel mai mare succes al ciclismului românesc după cele cinci titluri mondiale și titlul paralimpic cucerite de ciucanul Eduard Novak la paracycling.

România are primul campion european din istorie la ciclism 8

Lider în Cupa Mondială la tineret cu trei succese în acest sezon, Dascălu a dominat cu autoritate cursa și la Campionatul European din Cehia. El a fost susținut și încurajat  bilingv în limba română și spaniolă pe traseul dificil de colegii din echipa națională și de la echipa lui Brujula Bike Racing Team.

„Înseamnă foarte mult să câștig acest titlu european, să pot purta acest tricou pe tot restul anului. Traseul a fost destul de greu, concurența mare, am fost aproape în permanență cinci cicliști în față. În ultimele două ture, am rămas doar eu și elvețianul Fillipo Colombo. Am atacat și am ajuns solitar la finiș. Mulțumesc federației care m-a sprijinit în aceste zile la Brno”, a declarat la cald campionul european Vlad Dascălu.

Dascălu a debutat în Cupa Mondială în 2017 pentru formația românească Dinamo BikeXpert, alături de care a obținut trei locul 5. S-a transferat apoi în Spania, țara sa de adopție, iar momentan este cel mai promițător tânăt ciclist din Europa la montainbike.

România are primul campion european din istorie la ciclism 9

Prezent la Brno, vicepreședintele federației Cătălin Sprânceană a fost printre primii oameni care au pariat pe succesul lui Vlad Dascălu. În calitate de team-manager la Dinamo BikeXpert l-a înregimentat în 2017 și i-a oferit șansa de a participa în Cupa Mondială. „Este un rezultat uriaș pentru ciclismul românesc. Vlad a fost în cantonament cu echipa națională la acest concurs, s-a antrenat alături de ceilalți, a mâncat alături de noi, a fost încurajat pe traseu și sigur medalia lui de aur îi va motiva pe toți ceilalți cicliști. Încercăm să obținem calificarea la Jocurile Olimpice, iar Ede Molnar și Lucian Logigan luptă și ei să adune puncte pentru Vlad ceea ce este lăudabil”, a precizat Cătălin Sprânceană, responsabilul cu ramura de MTB în cadrul federației.

În august, Dascălu va încerca să aducă în Canada prima medalie din istorie pentru România la un Campionat Mondial. El ar putea reprezenta România și la Jocurile Olimpice de la Tokyo în 2020. Singura participare olimpică a unui ciclist român la această ramură datează din 2004, când Ovidiu Tudor Oprea obținea locul 37 la Atena.

România are primul campion european din istorie la ciclism 10

„Este un rezultat istoric, care duce federația română la un alt nivel. Vlad este un exemplu pentru tineri că dacă muncești și crezi în visul tău poti ajunge departe. Noi suntem mental alături de el și ne dorim să reprezinte România la Tokyo în 2020. Încercăm să îl sprijinim, facem toate eforturile pentru a obține un wildcard, în caz că nu obținem ca țară locul direct în calificări. Deși e încă foarte tânăr, cred că Vlad poate obține o clasare în top 15 la Tokyo”, a precizat Eduard Novak, unicul campion paralimpic al României și președinte al FR Ciclism.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.