România anilor 2019. Peste jumătate dintre gospodăriile din mediul rural, au wc în curte 5
România anilor 2019. Peste jumătate dintre gospodăriile din mediul rural, au wc în curte
Ultima Ora Social

România anilor 2019. Peste jumătate dintre gospodăriile din mediul rural, au wc în curte

Conform celor mai recente date publicate vineri de Institutul Național de Statistică, în anul 2018 peste jumătate dintre gospodăriile din mediul rural au grupul sanitar în afara locuinței. La nivelul întregii țări, peste un sfert dintre gospodării au WC-ul în curte, scrie digi24.ro.

În anul 2018, peste 27% dintre gospodăriile din România sunt fără grup sanitar. Dintre acestea, în mediul urban sunt doar 5,5%, însă în mediul rural procentul este de 53%. De asemenea, conform datelor INS, 26,4% dintre gospodării nu au baie sau duș. Procentul este mai mare în mediul rural, unde jumătate dintre gospodării nu beneficiază de baie sau duș.

România anilor 2019. Peste jumătate dintre gospodăriile din mediul rural, au wc în curte 6

Sursa: Raportul INS

România anilor 2019. Peste jumătate dintre gospodăriile din mediul rural, au wc în curte 7

Sursa: Raportul INS

Printre motivele identificate de cei de la INS se numără slaba dezvoltare a sistemului public de alimentare cu apă și a sistemului de canalizare şi epurare a apelor uzate în localităţile rurale, faţă de cele urbane.

După aprecierea gospodăriilor, rezultă că aproape o gospodărie din ṣapte se confruntă cu una sau mai multe probleme serioase privind locuinţa. Printre cele mai frecvente probleme care afectează calitatea locuirii se află cele privind deteriorarea pereţilor, podelelor, tocurilor de ferestre (53,5% din totalul gospodăriilor care reclamă existenţa unor probleme ale locuinţei) şi igrasia din pereţi, podele sau fundaţia casei (48,0%).

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.