România a primit 300 de milioane de euro pentru a moderniza programele de asistență tehnică 1
Fondul de Dezvoltare și Investiții are un impact pozitiv asupra vieții românilor
Ultima Ora Economic Politic

România a primit 300 de milioane de euro pentru a moderniza programele de asistență tehnică

România are la dispoziţie prin programul Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT), fonduri în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro, din care a contractat 111%, a anunţat joi, Ana Maria Buşoniu, Secretar de Stat al Ministerului Fondurilor Europene, într-o conferinţă de profil.

„Vorbim de o alocare de aproape 300 de euro pe care România îi are la dispoziție să pregătească toate aceste programe. Vorbim de 300 de milioane de euro pe care programul nostru de asistență tehnică îi foloseşte pentru a întări în primul rînd capacitatea de implementare a beneficiarilor. Vorbim de o contractare de 111% şi de o absorbţie efectivă de 41%. Vorbind de impact, am sprijinit dezvoltarea infrastructurii mari, că vorbim de apă, de deşeuri, de sisteme centralizate, că vorbim de kilometri în plus de drumuri, pentru toate acestea e nevoie să avem o pregătire serioasă a proiectelor”, a declarat Ana Maria Buşoniu, Secretar de Stat al Ministerului Fondurilor Europene.

Contribuţia Uniunii Europene prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică este de peste 250 de milioane de euro. „Alocarea POAT este de 298, 27 de milioane de euro eligibili, din care 252, 72 de milioane de euro contribuţia Uniunii Europene”, a spus Mihaela Saragea, director general al Autorităţii de Management POAT.

„Prin POAT (Programul Operaţional Asistenţă Tehnică) se finanţează acţiuni de formare, atât pentru autorităţile de gestionare cât şi pentru beneficiari şi potenţiali beneficiari, activităţi de comunicare, acţiuni de dezvoltare a sistemului informatic, acţiuni specifice pe sprijin logistic, activităţi de coordonare, certificare şi de audit, de gestionare a programului Infrastructură Mare şi a Progamului Operaţional Capita Uman. Rata de contractare a POAT este de 111, 39%, iar rata de absorbţie la nivelul autorităţii de management este de aproximativ 50%”, a mai explicat Mihaela Saragea

Printre cele mai importante proiecte se numără Comasarea Grilei de Evaluare având ca rezultat reducerea perioadei de evaluare şi transmiterea tuturor observaţiilor, eliminarea obligativităţii de a inscripţiona documentele suport transmise la cererile de rambursare cu sintagma „conform cu originalul” şi alte inscripţionări.

Programul are ca obiectiv specializarea funcţionarilor publici din România. Domeniile de intervenţie pentru profesionalizarea oamenilor din sistem prin POAT sunt ajutorul de stat, managementul de proiect, achiziţiile publice, neregulile şi frauda, conflictul de interese.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.