E OFICIAL. DEMISIE DE RĂSUNET ÎN GUVERNUL VIORICA DĂNCILĂ
Ultima Ora Politic

România a preluat Președinția Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Victor Negrescu- BENEFICII pentru țara noastră

România a preluat Președinția Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Victor Negrescu- BENEFICII pentru țara noastră

Victor Negrescu: „România își propune ca beneficiile participării țării noastre la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării să devină mai vizibile pentru cetățeni“

România a preluat, la 1 noiembrie 2018, Preşedinţia Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, mandat pe care îl va exercita pentru o perioadă de un an.

Președinția României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării se va desfășura sub genericul „Întărim coeziunea pentru o prosperitate comună în regiunea Dunării“, prin intermediul căruia s-a dorit o sinergie cu motto-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, „Coeziunea, o valoare comună europeană“, având în vedere suprapunerea celor două mandate în primul semestru al anului viitor.

Calendarul Președinției României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării conține peste 50 de reuniuni tematice, iar evenimentul care marchează lansarea oficială a mandatului va avea loc luni, 5 noiembrie 2018, începând cu ora 12.00, la Sala „Nicolae Iorga“ a Palatului Parlamentului, în cadrul Forumului Național SUERD (5 – 6 noiembrie 2018).

România își propune să promoveze patru tematici prioritare și direcții de acțiune pe durata mandatului: îmbunătățirea conectivității și mobilității în regiunea Dunării prin promovarea transporturilor, turismului, digitalizării și a contactelor între oameni; revigorarea Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării prin crearea de sinergii între toți actorii implicați și Comisia Europeană, precum şi a operaţionalizării Secretariatului Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării; schimburi de experiență pe ariile prioritare ale macro-strategiei, respectiv dezvoltarea transnațională a clusterelor prin schimbul de bune practici între entitățile participante la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

„Prin asumarea Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, România își propune relansarea acestui mecanism, astfel încât beneficiile participării țării noastre la această formă de colaborare regională să devină mai vizibile pentru cetățeni“, a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, în calitate de structură națională de coordonare, a lansat, în context, pagina web dedicată Președinției României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării: http://suerd.gov.ro/ro/.

Site-ul a fost dezvoltat utilizând în exclusivitate resursele existente în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu implicarea ministerelor de linie responsabile pentru coordonarea ariilor prioritare ale Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Noua pagină web, disponibilă într-un format accesibil, pune la dispoziția celor interesați informații cu privire la evoluțiile curente existente la nivelul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, activitățile organizate de România pe durata mandatului pe care țara noastră îl exercită între 1 noiembrie 2018 și 31 octombrie 2019, precum și informații relevante cu privire la proiectele implementate și oportunitățile de finanțare existente.

Lansarea paginii http://suerd.gov.ro/ro/ se înscrie în cadrul demersurilor ministrului delegat pentru Afaceri Europene de a relansa Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care a mai inclus campanii de informare, întâlniri de lucru și consultări cu reprezentanți ai mediului academic și asociativ, respectiv ai administrației publice centrale și locale privind eficientizarea implementării acestei macrostrategii în România.

„Îmi doresc ca această platformă să fie un pas spre o comunicare mai eficientă și așteptăm, în acest sens, sugestii din partea tuturor celor interesați de această inițiativă de succes a țării noastre la nivel european“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Informații suplimentare:

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) este una din cele patru strategii macroregionale ale Uniunii Europene, inițiată și promovată cu succes de către România și Austria și andosată de Consiliul European în anul 2011. SUERD reprezintă o platformă de cooperare a statelor din bazinul Dunării destinată dezvoltării economice și sociale a macro-regiunii dunărene şi un cadru de articulare între obiectivele prioritare de dezvoltare națională și cele ale Strategiei „Europa 2020“ pentru o creștere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii, asumată de către statele membre ale Uniunii Europene.

La Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării participă 14 state: nouă state membre ale Uniunii Europene (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania – ca stat federal și prin landurile Baden-Württemberg și Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și cinci state terțe (Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina). Strategia are patru mari obiective, respectiv: interconectarea regiunii Dunării, protejarea mediului ambiant în regiunea Dunării, creșterea prosperității în regiunea Dunării și consolidarea regiunii Dunării, fiind structurată pe 11 arii prioritare.

România coordonează trei arii prioritare (număr maxim permis statelor membre): navigația pe căile navigabile interioare (prin Ministerul Transporturilor, împreună cu Austria), promovarea culturii, turismului și a contactelor directe dintre oameni (prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, Ministerul Culturii şi Identității Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Departamentul pentru Relații Interetnice, împreună cu Bulgaria) și gestionarea riscurilor de mediu (prin Ministerul Apelor și Pădurilor, împreună cu Ungaria).

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii