Vești bune pentru o parte dintre tinerii din România
Vești bune pentru o parte dintre tinerii din România
Ultima Ora Social

Rolul fundamental al tinerilor noştri excepţionali în dezvoltarea naţiunii

În toate ţările democratice, tinerii supradotaţi constituie o resursă umană extrem de valoroasă, fiind consideraţi baza dezvoltării naţiunilor. Ei sunt garanţia progresului unui stat, a locului pe care acesta îl ocupă şi îl va ocupa în viitor în competiţia cu celelalte ţări ale lumii. Ei sunt cei care, prin contribuţia lor inovatoare în domenii precum ştiinţa, tehnologia, arta, cultura, informatica sau antreprenoriatul, dau acelei ţări posibilitatea nu doar de a răspunde provocărilor aduse de globalizare sau regionalizare, ci şi de a declanşa oportunităţi prin care statul să participe la beneficiile pozitive ale acestor procese.

Consiliul Europei, prin Recomandarea 1248/1994, susţine că educaţia este un drept uman fundamental, care trebuie adaptată fiecărui individ. Acest fapt nu înseamnă privilegierea un anumit grup în defavoarea altuia, ci atrage atenţia asupra oferirii oportunităţilor educaţionale specifice, care să permită tinerilor cu abilităţi deosebite să îşi dezvolte la maximum potenţialul disponibil. Este şi cazul tinerilor supradotaţi, capabili de performanţe intelectuale şi profesionale înalte, din toate domeniile de activitate.

În acest moment, România are nevoie de aceşti tineri, aici, acasă. Nu ne mai putem permite prelungirea exodului creierelor, nu ne mai permitem ca de inteligenţa sclipitoare a tinerilor noştri să beneficieze alte ţări! Este timpul ca tinerii noştri supradotaţi să rămână, iar cei deja plecaţi, să se întoarcă! Ei trebuie să beneficieze aici, în ţară, de un mediu educaţional propice, pentru a le stimula abilităţile la capacitate maximă, şi care să răspundă nevoilor speciale de instruire.

Consider că se impune crearea unui sistem de educaţie diferenţiată la nivel formal, non-formal si informal, prin promovarea iniţiativei, a spiritului întreprinzător şi a creativităţii tinerilor supradotaţi în toate domeniile de activitate. De asemenea, prin încurajarea participării active la procesul decizional, aceşti tineri îşi vor putea dobândi şi dezvolta competenţele, cunoştinţele şi abilităţile care să-i stimuleze să devina lideri într-o Românie europeană.

În concluzie, operaţiunile de a-i identifica şi a-i sprijini pe aceşti tineri constituie o obligaţie şi o responsabilitate pe care trebuie să ne-o asumam cu toţii, atât clasa politică, cât şi societatea civilă. Această necesitate nu este motivată de raţiuni subiective, respectiv pentru a le oferi vreun beneficiu suplimentar acestor tineri excepţionali, ci are pur şi simplu scopul general obiectiv al progresului şi dezvoltării societăţii româneşti în ansamblu.

Un tânăr supradotat va reuşi oricum în viaţă! Însă dacă statul îi creează condiţiile optime necesare, aceşti tineri pot fi de folos unor cauze nobile şi unei naţiuni întregi, pentru ca România să devină cu adevărat o ţară de prim rang în Uniunea Europeană!” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Georgeta Carmen Holban.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.