Reuniunea miniştrilor europeni responsabili cu dezvoltarea urbană. Corina Crețu, la ultimul eveniment
Consiliul Uniunii Europene a respins, luni, propunerea președintelui în exercițiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker de a transfera unor comisari în funcții atribuțiile Corinei Crețu și lui Andrus Ansip, după ce aceștia au preluat mandate de eurodeputați.
Ultima Ora Politic

Reuniunea miniştrilor europeni responsabili cu dezvoltarea urbană. Corina Crețu, la ultimul eveniment

Viceprim-ministrul Daniel Suciu va prezida astăzi reuniunea miniştrilor europeni responsabili cu dezvoltarea urbană. Comisarul Corina Creţu, la ultimul eveniment de anvergură al mandatului

În contextul exercitării, de către România, a Președinției la Consiliul Uniunii Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice organizează vineri, 14 iunie 2019, la Palatul Parlamentului din București, reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu dezvoltarea urbană.

Evenimentul va fi prezidat de viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, iar la reuniune va participa şi comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, aflată la ultimul eveniment de anvergură al mandatului pe care-l va încheia la 1 iulie 2019, când va redeveni deputat în Parlamentul European.

Reuniunea informală are ca scop adoptarea unui set de concluzii ministeriale sub forma Declaraţiei de la Bucureşti – „Către un cadru comun pentru dezvoltare urbană în Uniunea Europeană”, document care urmărește stabilirea unui acord politic pentru inițierea activităților de dezvoltare a unui cadru strategic pentru Uniunea Europeană, prin:

l implementarea și continuarea Agendei Urbane a Uniunii Europene,

l corelarea cu procesul de revizuire a Cartei de la Leipzig,

l asigurarea coordonării între diferitele inițiative din cadrul Agendei Urbane.

Prima sesiune a reuniunii este dedicată principalelor realizări ale Agendei Urbane a Uniunii Europene, mecanism inovator pentru intensificarea guvernanței multinivel. Orașele și zonele urbane joacă un rol important în livrarea priorităților Uniunii Europene, iar dezvoltarea urbană are un potențial puternic care să contribuie la coeziunea teritorială a Uniunii prin externalități pozitive în afara zonelor urbane.

Agenda Urbană a Uniunii Europene a introdus cooperarea verticală și orizontală între state membre, instituții europene și toți actorii relevanți, așezând la aceeași masă de discuții orașele și organizațiile europene care le reprezintă la nivel european.

A doua sesiune a reuniunii este dedicată Declaraţiei de la Bucureşti – „Către un cadru comun pentru dezvoltare urbană în Uniunea Europeană” şi va include, totodată, o prezentare a raportului „Viitorul oraşelor”, realizat de Centrul Comun de Cercetare, serviciul științific intern al Comisiei Europene.

Reuniunile informale ale miniştrilor constituie o practică uzuală a fiecărei Preşedinţii rotative la Consiliul Uniunii Europene, cu scopul de a asigura cadrul adecvat unei reflecţii comune şi unui schimb de opinii pe teme de interes la nivel european şi internaţional.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.