Ea va fi prima pe lista PSD-PNL pe lista europarlamentarilor din 9 iunie
Ea va fi prima pe lista PSD-PNL pe lista europarlamentarilor din 9 iunie
Ultima Ora Politic

Reuniune europeană la nivel înalt în sprijinul egalității de șanse și de gen în politică

Prezentă la reuniunea interparlamentară organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, găzduită de Parlamentul European,deputatul USR, Cristina Iurişniţi, președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaților, a reiterat necesitatea modificării legislației electorale pentru o reprezentare echitabilă a femeilor la nivel decizional.

Președintele Comisiei a amintit participanților la reuniune situația din țara noastră: ”În România, peste 51% dintre cetăţeni sunt femei, dar reprezentarea parlamentară rămâne una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană – cca 18% femei deputat şi senator”, a subliniat Cristina Iurișniți, insistând asupra introducerii cotelor electorale obligatorii pentru garantarea parității în mediul politic și administrativ.

Alături de europarlamentari și înalți demnitari europeni (E.S. doamna Kolinda Grabar-Kitarović, președintele Croației; doamna Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate; domnul Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Euopene), precum și de reprezentanți ai societății civile, mediului academic și privat european, doamna deputat și-a exprimat speranța că pe parcursul Președinției Consiliului Uniunii Europene, România va găsi voința politică pentru concretizarea proiectelor legislative menite să impulsioneze participarea femeilor la luarea deciziilor. De altfel, Cristina Iurișniți a și propus amendarea legislației în vigoare pentru obligativitatea cotelor electorale într-un sistem de tip fermoar (zipper) pe liste, ceea ce ar garanta locuri eligibile și o reprezentare egală pentru toți candidații.

Totodată, președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse a menționat nevoia urgentă de reformare a sistemului de educație, prin revizuirea programei și a manualelor școlare astfel încât să se elimine stereotipurile discriminatoare, care perpetuează reticența în rândul tinerelor de a intra în politică sau a accesa orice altă profesie rezervată în mod clișeic bărbaților. ”Fetele au nevoie de modele. Totul pornește de la educație: dacă nu le arătăm femei de succes în diplomație, politică, administrație, femei care au deschis drumuri și au schimbat istoria – Alexandrina Cantacuzino, Regina Maria, Sarmisa Bilcescu etc. – nu vom avea reprezentare echitabilă la nivel politic”, a mai transmis Cristina Iurișniți, președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, la reuniunea interparlamentară de la Bruxelles.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro președintele Cristina-Ionela Iurișniți.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.