REPLICĂ DE ultim moment. Șefa CSM IESE LA RAMPĂ în urma acuzațiilor aduse public la adresa sa
Ultima Ora Justiție

REPLICĂ DE ultim moment. Șefa CSM IESE LA RAMPĂ în urma acuzațiilor aduse public la adresa sa

Șefa CSM, Livia Savonea, vine cu un drept la replică după ce două portaluri online, comisarul.ro și ziare.com, au lansat în spațiul  articole cu titlul „Alertă! Fără precedent! Președinta CSM și șeful Inspecției Judiciare intervin în procese ca să își acopere urmele și să nu fie sesizată CJUE!”, respectiv „Președintele CSM și șeful Inspecției Judiciare intervin în procese ca să nu fie sesizată CJUE”.

„Președintele Consiliului Superior al Magistraturii arată că în dosarul amintit a fost formulată o cerere de strămutare și de suspendare a judecății prevăzută de Codul de procedură civilă care nu are nicio legătură cu procedura de apărare a independenței judecătorilor sau procurorilor, cerere pe care părțile o pot formula în procesul civil atunci când apreciază că se impune și care se află în curs de judecată.

Președintele Consiliului arată că niciodată nu a negat dreptul magistraților de a formula cerere de apărare a independenței în acord cu dispozițiile Legii 317/2004, ci mai mult decât atât, le-a susținut atunci când s-a impus, fiind admise de către Plen și Secții mai multe astfel de cereri în ultima perioadă, iar altele se află în curs de soluționare.

De asemenea, arată că în vederea garantării independenței și imparțialității judecătorilor învestiți cu soluționarea cererilor amintite în articolele de presă, Președintele Consiliului înțelege ca la acest moment procesual să nu dezvolte cuprinsul cererilor în prezentul drept la replică, însă ulterior soluționării acestora vor fi clarificate mai multe aspecte, inclusiv denumirea memoriului semnat de judecători, la care se face referire în articole, în raport de conținutul său concret ce nu vizează nicio cerere de apărare a independenței.

Astfel de speculații proprii autorilor afectează în mod grav reputația profesională, demnitatea și imaginea Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precum și a puterii judecătorești în ansamblul său, insuflând percepției publice ideea că s-ar recurge la mijloace în afara cadrului legal pentru a încălca independența judecătorilor, cât și imaginea unei puteri judecătorești ușor influențabilă, firavă și cu potențial de intimidare.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii atrage atenția că modul de soluționare al cererilor formulate în cadrul dosarelor în curs de judecată de către instanțele judecătorești se realizează numai în acord cu dispozițiile legale aplicabile, precum și cu respectarea independenței și imparțialității judecătorilor, indiferent de calitatea părților implicate în proces.

Prin urmare, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii subliniază că informațiile publicate în cuprinsul articolelor menționate speculează, cu impact negativ, cu privire la o cerere legal formulată în cauză, aflată în curs de soluționare, și adresează solicitarea către instituțiile de presă care au publicat informații de acest gen de a proceda la publicarea prezentului drept la replică în vederea unei corecte informări a opiniei publice.”, se arată într-un comunicat transmis presei.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.