O companie nu poate accesa 180 de milioane de dolari, în criptomonede, după decesul fondatorului
Ultima Ora Economic

Reglementarea criptomonedelor a ajuns și în România. Vezi despre ce este vorba

Reglementarea criptomonedelor a ajuns și în România. Vezi despre ce este vorba

În sfârșit, reglementarea criptomonedelor și în România!

 

”2018 a fost un an în care s-a discutat pe larg despre criptomonede, în special pe fondul fluctuațiilor foarte mari ale „fanionului“ Bitcoin. Tehnologia ajunge să schimbe radical economia mondială, cu efecte pe care le vedem în viața de zi cu zi. Platforme de tip Uber sau Airbnb ajung să influențeze comportamentele consumatorilor și să devină un important factor disruptiv în industria serviciilor. Prin intermediul aplicațiilor mobile și al tehnologiilor inteligente nu mai suntem atât de dependenți de regulile impuse de furnizorii clasici de bunuri și servicii, cum este și cazul serviciilor bancare. Oamenii caută, în mod natural, servicii „aici“, „acum“ și „personalizare“, iar reglementările trebuie să îi sprijine și să le ofere siguranță, nu să se transforme în piedici.

 

Evoluția vine și cu factori de risc de care consumatorii aproape niciodată nu sunt conștienți. Astfel, se aprind dezbateri privind modul în care organismele de reglementare pot interveni pentru a proteja, pe de o parte, interesele cetățenilor, dar și de a găsi căi suficient de inteligente de instituire a unor noi reguli care să țină seama de faptul că timpul nu mai poate fi dat înapoi. În acest context, orice inițiativă legislativă prin care se încearcă scoaterea în afara legii a unor servicii furnizate prin instrumente tehnologice avansate dovedesc că reglementatorii, indiferent cine sunt ei, nu reușesc să țină pasul cu ceea ce se întâmplă în viața reală.

 

În cazul particular al criptomonedelor, trebuie să salutăm faptul că în ultimele luni mediul financiar, inclusiv Banca Națională a României (BNR), face eforturi pentru a se înscrie în trendurile reglementării inteligente. România este parte din lumea digitală globală. Un exemplu elocvent este chiar faptul că unele dintre cele peste 2000 de criptomonede existente la nivel internațional sunt rodul inițiativelor unor cetățeni români. Tranzacționarea Bitcoin sau a altor criptomonede este o realitate la care trebuie să participe și România.

 

Ca politicieni, este de datoria noastră să sprijinim evoluția tehnologică a țării, care, însă, nu este lipsită de riscuri. Iată de ce reglementarea inteligentă a criptomonedelor, prin acțiunea BNR, cu ajutorul legislativului, înseamnă o plasă de siguranță pentru cetățeni, nu o îngrădire a dezvoltării!” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Dumitru Oprea.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.