Tăriceanu și Dragnea scoși din Europa. Decizia de la Bruxelles
Ultima Ora Politic

Război în coaliție. PSD și ALDE nu se pot înțelege pe alegerea primarilor: într-un tur, sau două? 

Război în coaliție. Liderul ALDE și președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că sistemul de alegeri într-un singur tur favorizează nemeritat partidele mari. Ulterior. liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat că PSD rămâne consecvent pe marginea acestui subiect. Social-democrații consideră că alegerile în două tururi vor crea terenul propice pentru tranzacționarea voturilor.

Liderul deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis, a declarat, luni, în Parlament, că PSD susţine alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin.

„PSD nu susţine un astfel de proiect (privind alegerea primarilor din două tururi de scrutin – n.r.) şi susţine în continuare alegerea primarilor dintr-un singur tur. (…) Noi suntem consecvenţi cu poziţia de a avea alegeri dintr-un singur tur pentru că ştiţi foarte bine în turul doi al unor alegeri de tipul acesta încep celebrele negocieri şi tranzacţionări ale voturilor dinspre un partid spre altul şi nu de fiecare dată prezenţa într-un tur doi la alegerile locale este mai mare decât prezenţa în turul întâi, ba dimpotrivă. (…) Povestea cu reprezentativitatea nu stă în picioare.”, a spus Alfred Simonis.

Întrebat dacă acest punct de vedere diferit faţă de cel al ALDE va crea probleme în coaliţia de guvernare, acesta a răspuns: „Nu cred. Până la urmă nu e prima dată când cele două partide care fac parte din coaliţia de guvernare au păreri diferite şi aşa e şi normal să fie într-o democraţie.”

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat sâmbătă, la Constanţa, că formaţiunea politică pe care o reprezintă susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin, în condiţiile în care alegerile locale într-un singur tur reprezintă un handicap pentru partidul său, fiind avantajate nemeritat partidele mari.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.