Război! Avocatul Poporului, Renate Weber, atac la Guvernul Orban. Cere ajutorul lui Valer Dorneanu 1
Ultima Ora #CURTEA CONSTITUTIONALA #VALER DORNEANU iohannis Justiție orban

Război! Avocatul Poporului, Renate Weber, atac la Guvernul Orban. Cere ajutorul lui Valer Dorneanu

Avocatul Poporului, Renate Weber, nu este de acord cu faptul că Executivul condus de Ludovic Orban a contestat la Curtea Constituțională, CCR, legea care prevede înăsprirea pedepselor pentru pedofili și violatori.

Weber, a sesizat și ea la rândul său, judecătorii CCR, aceasta susținând că nu există uniformitate în aplicarea pedepselor, fapt care, în opinia sa, încalcă Legea fundamentală.

„Avocatul Poporului a formulat un punct de vedere privind sesizarea de neconstituţionalitate invocată de Guvernul României referitoare la prevederile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru modificarea art. 223 alin. (2) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (Pl-x nr. 101/2020).

Prin prevederile actului menţionat, au fost modificate şi completate şi dispoziţiile art. 153 şi art. 154 din Codul penal, în sensul că infracţiunile de viol şi act sexual cu un minor au fost incluse în categoria infracţiunilor imprescriptibile, alături de infracţiunile de genocid, cele contra umanităţii şi de război, cele de omor şi omor calificat, precum şi infracţiunile intenţionate urmate de moartea victimei”, spune Avocatul Poporului.

Executivul a sesizat CCR în legătură cu această lege care introduce şi prevederea potrivit căreia violul şi actul sexual cu un minor sunt infracţiuni pentru care prescripţia nu înlătură răspunderea penală. Cabinetul Orban susţine că măsura este discriminatorie.

Guvernul argumentează că reglementarea încalcă Legea fundamentală deoarece „instituie un tratament discriminatoriu între persoanele care au comis infracţiuni de o gravitate similară, în sensul în care nu pot fi identificate raţiuni obiective pentru alegerea acelor infracţiuni care urmează a fi imprescriptibile”.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.