Rata şomajului în formă ajustată sezonier a urcat la 5,2% în mai 2020
Rata şomajului în formă ajustată sezonier a urcat la 5,2% în mai 2020
Ultima Ora Politic

PSD MULȚUMIT de măsurile luate. ”Șomajul a ajuns la cel mai scăzut nivel de după 1989”

Guvernul și majoritatea parlamentară PSD au adoptat, în ultima perioadă, o serie de măsuri în vederea creării de noi locuri de muncă și reducerii șomajului. Acestea au fost concretizate atât prin creșterea exponențială a locurilor de muncă, cât și prin diminuarea considerabilă a ratei șomajului, acesta fiind acum la cel mai scăzut nivel de după 1989, de 3,48%.

Una dintre măsurile luate pentru reintegrarea pe piaţa muncii a şomerilor de lungă durată este majorarea subvențiilor la 2.250 lei pentru angajatorii care încadrează persoane din grupuri vulnerabile sau care încheie contracte de ucenicie sau de stagiu. Astfel, modificările Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă prevăd că, în vederea încadrării în muncă a persoanelor din grupuri vulnerabile, cuantumul subvențiilor acordate din bugetul asigurărilor pentru șomaj se majorează de la 900 lei la 2.250 lei.

În aceeași idee, legislativul a decis ca persoanele apte de muncă, beneficiare ale Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, își pot pierde ajutorul social dacă refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională, prin Legea nr. 192/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Persoanele aflate în situațiile respective vor beneficia de orientare personalizată și vor încheia un acord de integrare în muncă cu Serviciul public de ocupare a forței de muncă, în cazul în care doresc să mai primească sumele respective.

O altă hotărâre stimulativă se referă la  aprobarea Programul „Prima chirie”, destinat stimulării mobilității forței de muncă, care stipulează că subvenționarea cu 75% din cheltuielile cu chiria și utilitățile pentru cei care își găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu, în limita de 900 de lei/lună pentru fiecare angajat.

De asemenea, pentru creșterea procentului reintegrării pe piața muncii a tinerilor dezavantajați, s-a adoptat o lege prin care aceștia se pot angaja, timp de 24 de luni, în instituțiile publice locale, pentru a dobândi competențele necesare în viitoarea carieră. Instituțiile publice locale vor fi implicate în procesul de integrare pe piața muncii a tinerilor dezavantajați și îi vor sprijini să acumuleze experiențe, competențe și abilități pe care le vor putea ulterior valorifica în mediul privat. De această prevedere vor beneficia tineri cu vârsta între 16 și 26 ani, care nu au o vechime în muncă mai mare de 12 luni, aflați în sistemul de protecţie al statului sau care provin din acesta, precum și cei care au cel puțin un copil în întreţinere.

Iată, așadar, doar câteva dintre reglementările promovate pe parcursul anului trecut de către Executiv și Parlament, care vin în sprijinul familiilor românilor, îndeosebi a categoriilor defavorizate, pentru a le oferi o creștere a calității vieții și suportabilitatea costurilor necesare traiului de fiecare zi.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Alexandra Presură.

 

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii