Revoltă majoră în ALDE. Călin Popescu Tăriceanu va fi spulberat. Pierde totul
E oficial. Tăriceanu a rămas fără partid. S-a desființat. L-au părăsit toți
Ultima Ora Economic Justiție Politic

PSD-ALDE l-au salvat pe Tăriceanu de DNA în dosarul mitei de 800.000 de dolari

Comisia juridică a Senatului nu a discutat nici astăzi solicitarea DNA privind anchetarea lui Tăriceanu, după cinci luni de tergiversare.

Marți a expirat termenul până la care senatorii din comisia juridică trebuia să dea un aviz asupra solicitării DNA de începere a urmăririi penale împotriva președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de luare de mită. Cererea procurorilor de încuviințare a începerii anchetei zace în Parlament de cinci luni, o decizie fiind amânată de mai multe ori, sub diferite pretexte.

Comisia juridică a Senatului nu a discutat nici marți solicitarea, ședința fiind suspendată din lipsă de cvorum. Asta pentru că parlamentarii PSD și ALDE au plecat din sală în timpul ședinței, fără niciun fel de explicații. De altfel, subiectul nici nu figura pe ordinea de zi a acestui for.

Procurorii au cerut Senatului să încuviințeze începerea urmăririi penale pentru fapte de corupție în 7 noiembrie, anul trecut. Tăriceanu este acuzat de luare de mită. Concret, liderul ALDE ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Firma la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărui nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români.În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiuni efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licenţe Microsoft.

În sesiunea parlamentară de toamnă, senatorii din comisia juridică l-au audiat pe Tăriceanu dar au amânat elaborarea unui raport pe motiv că trebuie să studieze documentele. În cadrul audierilor, Tăriceanu a susținut că demersul procurorilor DNA în cazul său are scopul de a îl intimida în lupta pe care a început-o pentru semnalarea ”abuzurilor” comise în România.La reluarea lucrărilor Parlamentului, în sesiunea din februarie, Biroul permanent al Senatului a stabilit că termenul definitv pentru ca membrii comisiei juridice să dea un aviz este 2 aprilie.

Raportul comisiei este, oricum, unul consultativ, plenul fiind suveran în luarea unei decizii.

Tăriceanu nu poate fi urmărit penal, fără acordul Senatului, pentru că este vorba despre fapte săvârșite în perioada mandatului de premier.

Dezbaterea în comisie pe acestă temă se va relua la o dată care se va comunica ulterior.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.