Provocare incredibilă din Iran! Racheta a fost lansată, în plină criză internațională 3
MBDA și BDL au semnat un acord pentru asamblarea de rachete în India
Ultima Ora Externe

Provocare incredibilă din Iran! Racheta a fost lansată, în plină criză internațională

Iranul a lansat o rachetă cu rază medie de acțiune Shahab-3, a anunțat un oficial militar din SUA, în plină criză internațională.

Oficialul a explicat că, totuși, racheta lansată miercuri nu a reprezentat un pericol pentru navele sau bazelemilitare ale Statelor Unite sau ale vreunei țări occidentale.

Racheta a fost lansată de pe coasta sudică a Iranului și a aterizat la est de Teheran, a mai spus militarul american, adăugând că a zburat circa 1100 de kilometri. Acesta, sub protecția anonimatului, a explicat că serviciile secrete americane supraveghează aceste teste făcute de Iran.

În ciuda încercărilor Pentagonului de a minimaliza importanța strategică a acestui test balistic, pare să fie o declarație politică din partea Teheranului și un mesaj pentru Europa.

Lansarea de rachete nu este interzisă de acordul nuclear din 2015, dintre SUA și Iran, abandonat de președintele Trump anul trecut. Dar o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU cerea ca Teheranul să se abțină de la efectuarea de teste cu rachete balistice capabile să poarte încărcături nucleare.

Secretarul de Stat Mike Pompeo a cerut Iranului să înceteze testelecu rachete și să renunțe la aceste arme. Iranul a răspuns că, atât timp cât nu este interesat să dezvolte arme nucleare, aceste teste nu violează interdicțiile din partea ONU.

Rachetele balistice Shahab-3 nu sunt tocmai noi, fiind folosite de Iran de două decenii. Bazate pe un patent din Coreea de Nord, numit No-Dong, această rachetă poate zbura circa 1000 de kilometri, dar are și variante cu rază de acțiune mai mare, care ar putea lovi extremitățile Europei.

Dar, mai important, experți din Israel și unele țări occidentale au declarat că încărcăturile nucleare sunt foarte ușor de inclus în corpul acestor rachete.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii