Progresele privind securitatea alimentară și nutriția stagnează în Europa și Asia Centrală
Ultima Ora Externe

Progresele privind securitatea alimentară și nutriția stagnează în Europa și Asia Centrală

Progresele privind securitatea alimentară și nutriția stagnează în Europa și Asia Centrală

Mai mult de 14 milioane de adulți suferă o nesiguranță alimentară severă, în timp ce excesul de greutate și obezitatea sunt în creștere

11 decembrie 2018, Budapesta / Roma – Peste 14 milioane de adulți și circa 4,7 milioane de copii din Europa și Asia Centrală suferă de o nesiguranță alimentară severă – așa cum este definită de Scala de Experiență în Protecția Alimentelor (FIES) – Organizația pentru Alimentație și Agricultură Națiunilor a declarat într-un raport publicat astăzi.

Prezentarea generală regională a securității alimentare și a alimentației: Europa și Asia Centrală 2018 analizează o multitudine de date privind energia alimentară alimentară, subnutriție și indicatori de nutriție, cum ar fi stingerea și risipirea, anemia, excesul de greutate și obezitatea și efectele schimbărilor în populația diete.

FAO estimează că aproximativ 2,1% din populația totală a regiunii, de aproape un miliard, a fost expusă la nesiguranța alimentară severă în 2015-2017 pe baza datelor FIES.

„În timp ce prevalența nesiguranței alimentare severe în Europa și Asia Centrală, la aproximativ 2%, este mult mai mică decât media mondială de 9,2%, este încă un motiv de îngrijorare mai ales în acele țări cu foamete persistente și malnutriție” Ariella Glinni, autorul principal al raportului.

„Vrem să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă și că există acces la hrană nutritivă pentru toți”, a adăugat Glinni. „Pentru a realiza acest lucru, trebuie, de asemenea, să înțelegem mai bine situația diferitelor grupuri de populație, să abordăm chestiunile esențiale precum sărăcia, inegalitățile economice și sociale, conflictele și alți factori”.

În ultimele decenii, regiunea în ansamblu a înregistrat progrese semnificative în combaterea insecurității alimentare, totuși, începând cu anul 2014, tendința descrescătoare a prevalenței subnutriției a stagnat la 6%, iar în 2016 și 2017 numărul de persoane subnutrate în centrul Asia a crescut lent în termeni absoluți.

Constatările inițiale din regiune arată inegalitatea dintre femei și bărbați în prevalența nesiguranței alimentare grave. În țările din Caucaz, Asia Centrală și din Comunitatea Statelor Independente, femeile adulte au fost găsite cu o rată mai mare de insecuritate alimentară severă decât bărbații.”Acest lucru semnalează inegalități de gen mai multe fundamentale în societăți, reflectate în accesul la alimente, precum și în utilizarea alimentelor”, a spus Glinni.

„Pentru a ne asigura că toți oamenii, indiferent de sex, au hrană și hrană adecvată, trebuie să promovăm măsuri coerente care pot fi luate la toate nivelurile și în diferite domenii de politică”.Sarcina triplă a malnutriției și creșterea nivelului de obezitateRaportul evaluează progresul țărilor către obiectivele Obiectivului 2 privind dezvoltarea durabilă pentru atingerea nivelului zero de foame și îmbunătățirea nutriției până în 2030. De asemenea, analizează măsurile de politică și soluțiile pe care țările le aplică sau le pot aplica pentru a aborda toate cele patru dimensiuni ale securității alimentare – disponibilitatea, și stabilitate – și nutriție.O altă constatare importantă este că malnutriția în una sau mai multe din cele trei forme principale – subnutriție, excesul de greutate și obezitate și deficiențele micronutrienților – este prezentă în diferite grade în toate țările din regiune.

Adesea, toate cele trei forme coexistă, creând ceea ce se numește „sarcina triplă a malnutriției”.Milioane de copii suferă în continuare de deficiențe de micronutrienți – în special de anemie, care are loc la niveluri semnificative în multe țări, inclusiv în țările cu venituri mari. Anemia la femeile în vârstă fertilă este în creștere, constituind o problemă importantă de sănătate publică.Nivelurile crescute de exces de greutate și obezitate din regiune sunt motive de îngrijorare serioasă. O analiză recentă a Organizației Mondiale a Sănătății a arătat o creștere continuă a excesului de greutate în rândul copiilor și a prevalenței obezității la adulți din întreaga regiune a Europei Centrale Asiatice în perioada 2000-2016.

Aproximativ 200 de milioane de persoane, care corespund unui sfert dintre adulți, sunt acum obezi, ceea ce constituie o preocupare majoră pentru sănătatea și bunăstarea lor viitoare și pentru costurile legate de sănătatea publică.Multe țări s-au mutat de la tratarea predominantă a deficiențelor de subnutriție și de micronutrienți, pentru a face față și creșterii suprasolicitării și a bolilor netransmisibile asociate cu o tranziție în diete cu un aport crescut de grăsimi, zahăr, carne, produse lactate și alimente procesate, de un stil de viață mai sedentar.Diferențe semnificative în ceea ce privește nivelurile de nutriție au fost observate, de asemenea, între zonele urbane și cele rurale și zonele izolate, iar raportul indică factorii de bază ai inegalității economice și sociale.Rolul migrației, al genului și al tineretului

Raportul analizează, de asemenea, legăturile dintre migrație, sex, tineret și dezvoltare rurală și securitatea alimentară și subliniază modul în care regiunea Europei și a Asiei Centrale se află pe locul al doilea în lume pentru a primi migranți: 78 milioane de migranți internaționali din totalul de 258 milioane în întreaga lume în 2017.Migrația – fie într-o țară, fie în afara granițelor – poate deveni o sursă de oportunitate de dezvoltare. În ultimii ani, remitențele trimise acasă de către lucrătorii migranți au ridicat milioane de familii din sărăcie și nesiguranță alimentară. Ratele fluxurilor de remitențe în regiune în 2017 au fost estimate la 44 miliarde USD.Mai multe femei și tineri migrează – tendințe determinate în principal de șomajul în multe țări din regiune.

Femeile constituie 52% din migranții internaționali din Europa și Asia Centrală, cu implicații importante pentru dinamica socială și familială și pentru vulnerabilitatea copiilor, a persoanelor în vârstă și a grupurilor cu handicap.Raportul se bazează pe experiența țării pentru a evidenția măsurile care vizează atenuarea consecințelor negative ale migrației asupra securității alimentare și valorificarea potențialului său de dezvoltare. Acestea includ măsuri de sprijin pentru migranții care se întorc în țara lor de origine și potențialul dezvoltării rurale de a oferi alternative de trai pentru migrația involuntară – domenii care merită o atenție sporită și investiții.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.