Vineri este ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru șefia DNA. Câți procurori vor în locul lui Kovesi
Ultima Ora Justiție

Procurorii DNA au trimis în judecată un avocat și un presupus om de afaceri. Au ”sifonat” sute de mii de euro

Procurorii DNA au trimis în judecată un avocat și un presupus om de afaceri. Au ”sifonat” sute de mii de euro

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

MAZILU LUMINIŢA – CECILIA, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– trafic de influenţă,
– spălare de bani,

DRAGHIŞ DECEBAL SILVIU pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– trafic de influenţă,
– instigare la spălare de bani săvârşită în forma participaţiei improprii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpaţii Mazilu Luminiţa şi Draghiş Decebal au pretins de la un om de afaceri (martor în cauză), în cursul lunii decembrie 2009, un procentaj de 10% din suma ce urma să-i fie atribuită de Administraţia Fondului de Mediu, pentru două proiecte finanţate din fonduri nerambursabile.

În schimbul banilor pretinşi, cei doi inculpaţi au promis martorului că îşi vor exercita influenţa pe lângă funcţionarii publici cu funcţii de conducere din cadrul instituţiei publice menţionate anterior, pentru a-i determina să aprobe cererile de finanţare privind proiectele respective.

În acelaşi context, în perioada 22.06.2010 – 10.01.2012, inculpaţii Mazilu Luminiţa şi Draghiş Decebal au primit de la omul de afaceri, în tranşe, prin transferuri bancare suma totală de 430.752 euro, reprezentând contravaloarea unor contracte fictive de asistenţă juridică.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de bani primită în condiţiile de mai sus, inculpata Mazilu Luminiţa şi o altă persoană ce a acţionat fără vinovăţie ca urmare a instigării inculpatului Draghiş Decebal au transferat banii respectivi în conturile unor societăţi comerciale în baza unor contracte de prestări servicii care, în realitate, nu au fost realizate niciodată.

Sumele de bani reprezentând preţul traficului de influenţă, astfel introduse în circuitul civil, au fost în final, în cea mai mare parte, retrase în numerar şi predate de doi intermediari inculpatului Draghiş Decebal.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpatului Draghiş Decebal Silviu. Aceeaşi măsură s-a dispus şi asupra sumelor de bani din conturile bancare ale inculpatei Mazilu Luminiţa – Cecilia.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.