https://www.youtube.com/watch?v=TBaxe8Bs9Pw
Ultima Ora Social

Procesiune cu moaștele Sfinților Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan

Sfințîi Trei Ierarhi sunt praznuiti pe 30 ianuarie. Cu această ocazie, marți, 29 ianuarie, va avea loc o procesiune cu moaștele Sfinților Trei Ierahi în jurul Catedralei Patriarhale. Moaștele vor fi duse în Catedrala Patriarhală pentru a fi cinstite de credincioși. Ele vor fi prezente aici pe tot parcursul zilei de 30 ianuarie. Aceste sfinte moaște fac parte din Patrimoniul Paraclisului „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

Slujba închinată Sfinților Trei Ierarhi va începe la ora 16.00.

Sfințîi Trei Ierarhi sunt ocrotitorii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreagă lumea. Această zi a fost instituită în anul 1936, la Congresul Mondial al Facultăților de Teologie de la Atena. Menționăm că pomenirea aparte a Sfântului Vasile se face pe 1 ianuarie, a Sfântului Grigorie Teologul pe 25 ianuarie, iar a Sfântului Ioan Gură de Aur pe 27 ianuarie și pe 13 noiembrie.

A fost rânduită și o zi de prăznuire împreună a celor Trei Sfinți Ierarhi, pentru a alungă din mintea unor creștini că unul dintre ei este mai mare decât ceilalți. Era o vreme în care unii se numeau vasilieni, alțîi gregorieni, alții ioanieni, după numele ierarhului pe care îl simpatizau mai mult. Pentru că această gandrire nu era una bisericească, ci o gândire care ii dezbină pe creștini, Sfinții Trei Ierahi s-au descoperit mai întâi câte unul, apoi toți trei laolaltă, arhiereului Ioan din cetatea Evhaitelor și i-au mărturisit:

„După cum vezi, noi la Dumnezeu suntem una și nici o vrajba nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul sau, îndemnați de Duhul Sfânt, așa am învățat. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea.

De chemi pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculandu-te, poruncește celor ce se învrăjbesc să nu se mai certe pentru noi. Că nevoință noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împăcăm pe oameni și să aducem pace și unire în lume. Așadar, fă-ne praznic la toți trei într-o singură zi și înștiințează despre această pe creștini, că noi, în față lui Dumnezeu, suntem una”.

Că urmare a acestei descoperiri, Ioan a rânduit că ziua de 30 ianuarie să fie ziua de prăznuire laolaltă a Sfinților Trei Ierarhi.

Secolul al IV-lea în care au trăit, este numit și „secolul de aur”. Era o perioada în care multe persoane care se converteau la creștinism, nu se lepădau de credințele păgâne și încercau să le unească cu nouă credință, dând naștere la multe probleme teologice. Împotriva acestor confuzii teologice au luptat Sfințîi Trei Ierarhi, iar pe plan social, s-au remarcat că fiind „apărători ai săracilor”, „dascăli ai pocăînței și ai milosteniei”.

Sfântul Vasile cel Mare a luptat împotriva ereziei ariene. Chiar dacă Sfântul Atanasie cel Mare a fost primul care a luptat împotriva acești erezii, arianismul a reapărut în formă pnevmatomahica, adică a luptătorilor împotriva Duhului Sfânt. A luptat pentru apărarea dumnezeirii Sfântului Duh și a Fiului. Este prima persoană care afirmă că pe Dumnezeu Îl cunoaștem doar în lucrările Sale.

Sfântul Grigorie de Nazianz, în cele „Cinci Cuvântări Teologice” rostite în capela Sfintei Învieri din Constantinopol, vorbește despre adevărul că cele trei persoane sunt de o ființă. Datorită acestor cuvântări, foarte multe persoane au renunțat la arianism.

Sfântul Ioan Gură de Aur deși nu s-a ocupat în special de dogmă Sfintei Treimi, ne grăiește despre modul în care Dumnezeu lucrează în lume și mărturisește că nu putem înțelege taină comuniunii Sfintei Treimi dacă nu facem experiență comuniunii ecleziale. În predicile sale a respins politeismul pagan, dar și monoteismul rigid de origine iudaică ce ignoră trinitatea Persoanelor.

Tropar la Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de AurGlasul 1Pe cei trei preamări luminători ai Dumnezeirii Celei de trei ori mai strălucitoare decât soarele, pe cei ce invapaiaza lumea cu Razele Dumnezeiestilor dogme; pe râurile cele cu miere curgătoare ale înțelepciunii, care adapă toată făptură cu apele cunoștinței de Dumnezeu; pe Marele Vasile și pe Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul, împreună cu Stralucitul Ioan cel cu limba de aur, toți cei iubitori de cuvintele lor, adunându-ne, cu cântări să-i cinstim; că aceștia pururea se roagă Treimii pentru noi.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.