Probleme pentru Antena 3. Un membru CNA s-a autosesizat. Acuzați de afirmații grave și nedovedite despre Iohannis
Ultima Ora Social

Probleme pentru Antena 3. Un membru CNA s-a autosesizat. Acuzați de afirmații grave și nedovedite despre Iohannis

Probleme pentru Antena 3. Un membru CNA s-a autosesizat. Acuzați de afirmații grave și nedovedite despre Iohannis

Dorina Rusus, membru CNA propus în 2015 de președintele Klaus Iohannis, a anunțat joi că s-a autosesizat în legătură cu mai multe emisiuni ”Sinteza zilei” ale canalului Antena 3 ”în care s-au făcut acuzații grave și nedovedite despre de așa-zisa retrocedare frauduloasă a imobilelor din Sibiu către Forumul Democrat German”.

”Printre altele, FDGR a fost acuzat că a preluat imobilele de la Grupul Etnic German, o organizație nazistă. În dorința de a-l ataca pe președintele Klaus Iohannis, care era primar al Sibiului în perioada când s-au făcut retrocedările, postul Antena 3 încalcă articole din legislația audiovizualului pentru care alte posturi de televiziune au fost amendate în trecut. Nu au fost solicitate puncte de vedere de la FDGR, nici de la președintele Iohannis, iar acuzațiile nu au fost dovedite în niciun fel. În plus, modul în care sunt prezentate informațiile este unul defăimător și generalizator la adresa etnicilor germani din România”, a anunțat Dorina Rusu.

Ce mai spune Dorina Rusu: 

Așa cum reprezentanții Forumul Democrat al Germanilor au afirmat mereu, Forumul este o organizație democratică, are un statut aprobat de o instanță din România, este asociație de utilitate publică, partener de dialog al tuturor guvernelor României și ale Germaniei.

FDGR nu este continuatorul Grupului Etnic German, organizație nazistă, creată în timpul statului național legionar, la cererea Germaniei naziste. Imobilele revendicate de FDGR nu au fost achiziționate de Grupul Etnic German, ci au aparținut, înainte de înființarea GEG, unor persoane juridice de drept privat ale cetățenilor români de etnie germană.

GEG a fost proprietarul lor doar pe perioada scurtă a existenței sale. În conformitate cu datele de la ANRP, această autoritate a restituit către minoritatea germană doar opt imobile, pentru alte trei fiind propuse pentru acordare despăgubiri. Instanța a decis că FDGR are calitatea de succesor în drepturi al GEG.

E vorba numai despre ascendența în materia dreptului de proprietate și nu despre o filiație de natură ideologică. Nu există vreo legătură între calitatea lui Klaus Iohannis de fost primar al Sibiului și de fost președinte al FDGR și retrocedarea acestor imobile.

Toate acestea le-ar fi putut afla Antena 3 dacă ar fi solicitat un punct de vedere de la FDGR și de la Președinție. Aceste afirmații fac parte dintr-o campanie de manipulare grosolană cu evidente substraturi politice. Am ținut să fac aceste precizări pentru că, așa cum am spus, CNA a mai avut în trecut în discuție emisiuni pe aceeași temă. În iunie 2017, CNA a amendat cu 50.000 postul B1 TV pentru afirmații mincinoase legate de retocedarea imobilelor către FDGR.

De asemeni, m-am autosesizat încă de săptămâna trecută în legătură campania de dezinformare pe care Antena 3, în special emisiunea Sinteza zilei, o poartă în legătură cu subiectul revocării procurorului general Augustin Lazăr și cu așa-zisele dosare ale președintelui Iohannis.

Liviu Dragnea a venit luni la ședința Comitetului Executiv al PSD cu două valize, într-una dintre ele fiind pungi cu gogoși, iar în alte șase ”dosare” cu acuzații aduse de liderul PSD președintelui Klaus Iohannis, numărându-se, printre altele, “achiziţia frauduloasă a imobilului Raiffeisen”.

“Dosarul 02 – Retrocedări către Forumul Democrat German a bunurilor grupului etnic german. Dosarul 03 – Promovarea procurorilor care i-au închis dosarele. Dosarul 04 – Declaraţii mincinoase despre banii încasaţi din chirii. Dosarul 05 – Închirierea Căminului de bătrâni de la Forumul Democrat German. Dosarul 06 – Presiuni asupra unui judecător de la Curtea Constituţională. Şi mai avem nişte stickuri care încă nu au ajuns la DNA. Aceste două valize vi le las dumneavoastră. Dacă sunteţi curioşi, fotografiaţi-le, filmaţi, luaţi şi stickurile”, a spus Dragnea

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.