Pro România, dialoguri privind transformarea digitală
Ultima Ora Politic

Pro România, dialoguri privind transformarea digitală

România are nevoie de un proiect național privind transformarea digitală. Într-un context global al schimbărilor radicale provocate de evoluția tehnologică, nu ne mai putem preface că România nu este afectată și nu mai putem ignora transformările economice și sociale care ne vizează.

PRO România, prin Departamentul pentru Transformare Digitală condus de vicepreședintele Augustin Jianu, în parteneriat cu Editura Club România, prin Marius Stoian, au organizat luni 22 aprilie 2019, la hotel Grand Continental București, o sesiune de dialoguri pe tema transformării digitale.

Discuțiile au vizat teme generale precum alfabetizarea digitală, digitalizarea economiei, serviciile de e-Guvernare, dar și teme specifice precum identitatea electronică, votul online, utilizarea datelor medicale pentru inovație și prevenție, sau venitul de bază necondiționat. Temele abordate se înscriu nu doar în prioritățile Partidului PRO România, ci și în prioritățile Uniunii Europene și ale celorlalți actori relevanți la nivel global, și trebuie să ocupe un loc central pe agenda publică în România.

În contextul tranziției economiei globale de la capitalism financiar la capitalismul datelor, țara noastră trebuie să definească viziunea privind transformarea digitală și să stabilească prin lege organică cadrul general de implementare a acesteia. Măsurile legislative și guvernamentale trebuie să țină cont de Strategia privind Piața Unică Digitală, dar să vizeze o prioritizare specifică nevoilor noastre naționale.

Prin această sesiune de dialoguri, am avut în vedere schimbul de idei transdisciplinar între specialiști din domenii precum tehnologia informației, economie, antreprenoriat, medicină, educație și urbanism. Astfel am încercat să găsim cele mai bune instrumente pentru implementarea politicilor publice trans-sectoriale de digitalizare.

În realizarea obiectivelor naționale, România trebuie să își propună integrarea în Piața Unică Europeană și construirea unui model economic și social digital la nivel european bazat pe drepturile și libertățile fundamentale ale omului în mediul digital.

 

Augustin Jianu, a declarat în cadrul dezbaterilor: „PRO România susține nevoia unui Regulament European prin care datele de comportament online ale cetățenilor europeni să fie considerate resursă economică primară, iar companiile (Google, Facebook etc) care exploatează această resursă să fie obligate să plătească utilizatorilor lor pentru furnizarea ei. Cu alte cuvinte, vrem un Regulament European care să oblige giganții internetului să „împartă profitul” cu utilizatorii lor, utilizatori a căror exploatare reprezintă sursa principală a veniturilor acestor companii. În felul acesta Uniunea Europeană poate face primul pas către implementarea unui program de tranziție către venitul de bază necondiționat.”

La finalul dezbaterii, Jianu a declarat că își dorește astfel de dialoguri și cu reprezentanți ai celorlalte partide parlamentare, pentru definirea unei viziuni comune la nivel național și implementarea acesteia în regim de urgență.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.