Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial scad nesemnificativ în iulie 1
Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial scad nesemnificativ în iulie
Ultima Ora Social

Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial scad nesemnificativ în iulie

Au scăzut prețurile la cereale, lactate și zahăr

Prețurile globale la produsele alimentare au înregistrat o ușoară scădere în iulie, generată de scăderea prețurilor la unele cereale, lactate și zahăr, care a compensat prețurile mai mari la carne și uleiuri.

Indicele FAO pentru prețurile la alimente care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru alimentele cel mai frecvent tranzacționate, a înregistrat în medie în luna iulie 170,9 puncte, coborând cu 1,1% sub nivelul său din iunie, dar cu 2,3 % mai mare față de anul precedent.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a scăzut cu 2,7 la sută față de iunie, dar este cu 4,1 % peste nivelul său din iulie anul trecut. Declinul general a fost determinat în principal de o scădere a prețurilor la grâu și porumb, datorată, printre altele, numeroaselor oferte de export. Pe de altă parte, prețurile la orez au rămas stabile pentru a cincea lună consecutiv pe fondul unei activități de piață în general liniștite.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a crescut cu 0,8 la sută în iulie, generat de prețurile mai consistente la uleiurile de soia și floarea soarelui, care au echilibrat scăderea prețurilor la uleiul de palmier. Declinul prețurilor la uleiul de palmier a fost determinat în mare măsură de continuarea creșterii de sezon a producției în Asia de Sud-Est, combinată cu cererea globală mică de import.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a înregistrat o creștere de 0,6 la sută din valoarea sa ușor revizuită pentru luna iunie, marcând o creștere a prețurilor pentru a șasea lună consecutiv.

Prețurile la carnea de ovine și bovine au crescut în continuare în iulie, stimulate de cererea robustă de import din Asia și de slăbirea ofertelor din Oceania din cauza unei scăderi sezoniere. Pe de altă parte, prețurile la carnea de porc au scăzut ușor după patru luni de creștere continuă, reflectând disponibilitățile mai mari de export din Brazilia și Statele Unite.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a scăzut cu 2,9 la sută față de iunie, reprezentând a doua scădere lunară consecutivă, generată de o scădere a cotațiilor la unt, brânză și laptele praf integral.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a scăzut cu 0,6 la sută față de iunie 2019, determinat în principal de prognozele ridicate pentru producția de trestie de zahăr din India, cel mai mare producător mondial de zahăr. Declinul prețurilor mondiale a fost parțial temperat de o întărire a realului brazilian față de dolarul american, o acțiune care tinde să restrângă exporturile din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.