Anghel Tîlvăr, dat pe mâna procurorilor
Anghel Tîlvăr, dat pe mâna procurorilor
Ultima Ora Politic

Președintele Comisiei pentru afaceri europene asigură respectarea drepturilor cetățenilor UE după Brexit

”Salut aprobarea de ieri, de către Parlamentul britanic, a amendamentului prin care se cere premierului Theresa May să se asigure că garanţiile privind drepturile cetăţenilor UE, convenite cu Bruxelles-ul, vor fi protejate după Brexit, indiferent de rezultatul negocierilor.

Acest pas marchează un moment semnificativ în procesul îndelungat și anevoios de negociere pe tema Brexit şi reprezintă încă o asigurare că, indiferent de deznodământ, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate.

Dat fiind faptul că în Marea Britanie există o comunitate importantă de români, țara noastră s-a implicat activ pe parcursul întregului proces de negocieri, pentru susținerea drepturilor românilor din Marea Britanie și, în același timp, respectând principiul reciprocității, autoritățile române au identificat măsurile necesare pentru protejarea drepturilor cetăţenilor britanici din România post-Brexit, fapt apreciat de către oficialii britanici.

Mi-am exprimat hotărârea de a apăra drepturile comunității românești din Regat în cadrul tuturor întâlnirilor avute cu delegația Grupului de prietenie cu România din Parlamentul britanic, precum și în discuţia avută cu negociatorul şef al UE, Michel Barnier, sau cu ambasadorul Marii Britanii la București, E.S. Andrew Noble. Am primit, de fiecare dată, asigurări că statutul românilor din Marea Britanie nu va avea de suferit, cetățenii noștri având o contribuție solidă la dezvoltarea economică a UK. Consider că principiile reciprocităţii şi asigurarea unui acces egal şi nediscriminatoriu trebuie să constituie pilonii fundamentali ai relaţiei UE cu Marea Britanie, post-Brexit.

M-am bucurat să constat că statele și organismele UE au dat dovadă de o extraordinară convergenţă a poziţiilor, în apărarea drepturile cetăţenilor UE în Marea Britanie, post-Brexit. Acest lucru demonstrează că, în fața provocărilor, unitatea UE funcționează cu adevărat, ca expresie a solidarității și a acţiunii comune, ca o forță capabilă să-și apere cu perseverență cetățenii.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Angel Tîlvăr.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.