Preşedintele american Donald Trump a calificat miercuri Germania drept „prizonieră” a Rusiei 3
"Germania este prizoniera Rusiei pentru că îşi primeşte o mare parte din energie de la Rusia", a spus Trump
Ultima Ora Externe

Preşedintele american Donald Trump a calificat miercuri Germania drept „prizonieră” a Rusiei

Preşedintele american Donald Trump a calificat miercuri Germania drept „prizonieră” a Rusiei, la începutul summitului NATO de la Bruxelles, relatează AFP, Reuters şi dpa.

Potrivit lui Trump, Germania este „total controlată de Rusia” din cauza acordului său „nepotrivit” cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2.

„Germania este prizoniera Rusiei pentru că îşi primeşte o mare parte din energie de la Rusia”, a spus Trump la un mic dejun cu secretarul general al NATO, Jesn Stoltenberg, înainte de deschiderea oficială a Summit-ului.

„Noi trebuie să vă protejăm de Rusia, dar ei fac afaceri cu Rusia de miliarde”, i-a reproșat Trump lui Stoltenberg. Președintele SUA a mai acuzat Germania că e controlata total de Rusia prin prisma gazelor. „Nu e normal, cred că e un lucru rău pentru NATO și cred că trebuie să discutăm și cu Germania”, i-a mai transmis Trump secretarului general NATO.

Președintele SUA a continuat atacul precizând că situația este foarte incorectă pentru SUA în ceea ce privește finanțarea NATO, Germania fiind o țară bogată care ar putea să crească imediat fără probleme bugetul pentru apărare. „Noi vă apărăm de Rusia, dar voi îi plătiți miliarde”, a concluzionat Donald Trump care spune că prin acest lucru Rusia devine mai puternică.

Președintele SUA a precizat că înțelege argumentul comercial, dar a dat exemplul Poloniei care nu acceptă gazul rusesec și altfel nu devine dependentă de Moscova

Germania a aprobat la finele lui martie construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream-2, conducta submarină care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia şi Germania, lucrările de construcţii urmând a fi realizate în 2018.

Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la 9,5 miliarde de euro, va duce la creşterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania, dar statele membre UE din Europa de Est, Polonia şi statele baltice susţin că ar creşte şi dependenţa UE de gigantul rus de export de gaze Gazprom, care deja asigură aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii