Exclusiv FOTO. Premieră mondială. Aura Olărean, bucovineanca care a lansat o colecție de modă, realizată din sticle de plastic reciclate 13
Ultima Ora Breaking News Social

Exclusiv FOTO. Premieră mondială. Aura Olărean, bucovineanca care a lansat o colecție de modă, realizată din sticle de plastic reciclate

Aura Olărean, în vârstă de 23 de ani,  a lansat  în Londra prima colecție de modă realizată din sticle de plastic reciclate.

Masterandă în Design vestimentar la Universitatea Kingston din Londra, Aura Olărean tânăra bucovineancă a realizat o impresionantă colecție din materiale reciclabile, mai precis sticle din plastic strânse din pădurile din zona Sucevița, dar și din campusul universității.

Aura Olărean a creat  o colecție compusă din opt rochii, fiecare împodobită manual cu plastic transparent, verde sau maro. Aura dorește prin această colecție să evidențieze utilizarea plasticului și modul în care industria modei poate crea o abordare mai prietenoasă cu mediul.

O dragoste pentru natură a inspirat colecția Aurei și a informat formele care alcătuiesc plasticul nealterat, multicolor, unele încă cu date de expirare pentru conținutul său original.

„Folosesc plastic pe care l-am modelat manual în forme de flori în colecția mea, pentru a reflectă conexiunea mea cu natură pe care o simt foarte profund„, a explicat ea. „Îmi doresc că oamenii să se gândească la ce pot face pentru a folosi mai puțîn plastic în viața lor. Dacă muncă mea poate inspiră cinci persoane să folosească mai puțîn plastic, voi simți că a meritat totul.”

Colecția  este realizată 100% manual, plasticul a fost tăiat, și cusut manual pe fiecare rochie. Astfel, că fiecare piesă vestimentară a durat peste 300 de ore de muncă.

Completarea unui Master de modă la Universitatea Kingston din Londra, a oferit Aurei o perspectivă suplimentară pentru carieră să viitoare în industrie.

„Masterul în Londra la universitatea Kingston a însemnat  multă cercetare și studiu individual. M-a făcut cu adevărat să mă gândesc la ceea ce îmi doresc și să merg în această direcție! Biblioteca facultății a fost cu siguranță cel mai bun prieten al meu anul acesta și a fost uimitor să văd cât de dedicați și concentrați sunt toți elevii de la școala de artă Kingston! M-am maturizat mai mult și am dezvoltat o dragoste pentru cercetare care mi-a informat ideile, a dezvăluit Aura.

Exclusiv FOTO. Premieră mondială. Aura Olărean, bucovineanca care a lansat o colecție de modă, realizată din sticle de plastic reciclate 14 Exclusiv FOTO. Premieră mondială. Aura Olărean, bucovineanca care a lansat o colecție de modă, realizată din sticle de plastic reciclate 15 Exclusiv FOTO. Premieră mondială. Aura Olărean, bucovineanca care a lansat o colecție de modă, realizată din sticle de plastic reciclate 16

,,Cred că rolul meu este atât de a crea ceva frumos, cât și de a educa și inspiră societatea,,

Aura Olărean are o sensibilitate aparte.  Spune că este esențial că designerii vestimentari să devină sustenabili, deorece industria modei este unul din cei mai mari poluanți ai planetei.

,,Trăim într-o societate în care în care milioane de oameni poartă haine doar pentru că sunt ieftine și colorate. Milioane de oameni lucrează 16 ore pe zi în fabrici pentru a creea aceste haine, pentru un salariu mult prea mic pentru a-și întreține familiile.

Într-o piață atât de competitivă, companiile mari se concentrează numai pe profituri, încercând să reducă costurile de producție chiar dacă metodele sunt uneori dăunătoare mediului nostru.

Mările sunt contaminate cu materiale care au un timp de degradare de sute de ani; animalele sunt ucise pentru blană și pielea lor prețioasa; iar oamenii sunt uciși deoarece sunt obligați să lucreze cu substanțe chimice toxice. Acestea sunt doar câteva subiecte care îmi stimulează interesul.

Din acest motiv, am decis să urmăresc un obiectiv măreț în lucrarea mea; abordarea impactul negativ al plasticului asupra vieții noastre, combinându-l cu frumusețea.   Consider că un artist are beneficiul de a fi centrul atenției prin hainele create. Acest beneficiu vine, de asemenea, și cu o mare responsabilitate. Sincer cred că rolul meu este atât de a crea ceva frumos, cât și de a educa și inspiră societatea.

Exclusiv FOTO. Premieră mondială. Aura Olărean, bucovineanca care a lansat o colecție de modă, realizată din sticle de plastic reciclate 17 Exclusiv FOTO. Premieră mondială. Aura Olărean, bucovineanca care a lansat o colecție de modă, realizată din sticle de plastic reciclate 18 Exclusiv FOTO. Premieră mondială. Aura Olărean, bucovineanca care a lansat o colecție de modă, realizată din sticle de plastic reciclate 19

Subiectul plasticului mi-a atras atenția când am citit un titlu dintr-o revistă Forbes: „Acum suntem la un milion de sticle de plastic pe minut – 91% dintre ele nu sunt reciclate”.

Descoperind că durează aproximativ 800 de ani pentru că fiecare sticlă de plastic să dispară și aflând consecințele negative pe care le produce, m-a determinat să mă dedic acestui obiectiv. Prin urmare, m-am înscris de-a lungul timpului în diferite campanii de curățare a mediului pentru a face societatea conștientă de impactul plasticului în viața noastră.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.