Povestea halucinantă a unei bucureștence de 70 de ani: ”Primăria m-a făcut proprietară peste o staţie de tramvai” 1
Ultima Ora Social

Povestea halucinantă a unei bucureștence de 70 de ani: ”Primăria m-a făcut proprietară peste o staţie de tramvai”

Deși a alocat peste 26 de milioane de euro pentru expropieri la Pasajul Basarab, Primăria Capitalei a rămas fără bani și a decis să-i înapoieze unei bucureștence terenul de unde fusese evacuată. Numai că, între timp, pe locul respectiv se amenajase o stație de tramvai. Astfel, femeia a devenit proprietar pe o stație de tramvai.

Povestea halucinantă a unei bucureștence de 70 de ani: ”Primăria m-a făcut proprietară peste o staţie de tramvai” 2

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a alocat în anul 2006 suma de 100 de milioane de euro destinată ”exproprierilor” pentru două obiective majore: Pasajul Basarab şi proiectul Esplanada. Pentru pasaj, s-au alocat 26,18 milioane de euro meniți a acoperi despăgubirile pentru exproprierea, pe caz de utilitate publică, a circa 5.700 de metri pătraţi de teren.

Practic, la un simplu calcul, reiese că municipalitatea a avut în vedere, teoretic, un preț mediu de 4.540 de euro pe metru pătrat. În realitate, după cum a declarat public fostul primar general Sorin Oprescu, au fost cazuri în care s-au dat 8.000 de euro pe metru pătrat, pentru ”cunoscători”, dar şi 255 de euro pe metru pătrat, pentru restul expropriaţilor. Iar mulţi nu au primit nici măcar un euro.

Dintre foştii proprietari de case şi mici afaceri din zona Basarab expropiați, câţiva au decedat, iar ceilalţi încă se luptă, după şapte ani, să-şi câştige banii promişi prin contract de PMB.

Povestea halucinantă a unei bucureștence de 70 de ani: ”Primăria m-a făcut proprietară peste o staţie de tramvai” 3

Dramele de atunci au lăsat urme grele. Soţul Mariei Belu a fost trântit de jandarmii veniţi să evacueze şi de către muncitorii de pe excavatoare. „I-au rupt tot din abdomen! A mai reuşit să trăiască doar doi ani, Dumnezeu să-l odihnească!”, ne-a povestit Maria Belu. Alţii au murit în câteva luni de „inimă rea”, supăraţi de nedreptatea pe care au îndurat-o.

Lângă piciorul de pod de pe strada Orhideelor nr. 52, lipită de gardul unui supermarket în construcţie, se află un rest de curte cu câteva acareturi transformate în două camere, în care locuieşte Maria Belu. Afirmă că nu poate uita nici azi bătaia de joc a autorităţilor, din acele zile, înjurăturile jandarmilor şi a demolatorilor care nu mai conteneau să-i drăcuie pe evacuaţi, făcându-i beţivani, curve şi nesimţiţi, deranjaţi că nu pleacă de bună-voie.

“Ţipau după noi, numai îmbrânceli, urlete şi înjurături. Şi erau mereu beţi. Avocatul bea împreună cu excavatoristul. Ce ne-au mai umilit! Şi aveam, mamă, că am muncit toată viaţa, aveam casa aranjată frumos, cu gresie pe jos, curată, nu ca acum. În faţă aveam deschis un fast-food care mergea binişor. Din el trăiam şi noi, şi băiatul meu, care avea casa lângă a mea. Lângă noi era farmacia doamnei Bozdoc, dar s-au dus toate”, s-a plâns femeia.

Fostei vecine, Valeria Bozdoc, i s-au expropriat 100 de metri pătraţi, plus construcţiile. Iniţial, trebuia să primească banii pentru toată suprafaţa. Ulterior, în mod uluitor, Primăria a recunoscut că nu mai are bani şi i-a dat înapoi 37,88 metri pătraţi, pe vechiul amplasament. Numai că între timp pe respectiva suprafață aceeași primărie a amenajat o staţie de tramvai!

Povestea halucinantă a unei bucureștence de 70 de ani: ”Primăria m-a făcut proprietară peste o staţie de tramvai” 4

“Am cerut să-mi dea despăgubiri şi pe afacerea pierdută, farmacia de pe urma căreia familia supravieţuia. După ce că nu am primit banii, aflu că nu voi mai primi nici banii pe o suprafaţă de 37,88 metri pătraţi, adică terenul din jurul imobilului meu, curtea mea. A venit o topometristă să-mi măsoare proprietatea. Acei aproape 38 mp se află acum pe şinele de tramvai, unde este staţia, acolo unde aveam curtea. Mi-a şi spus topometrista să-mi iau masa şi scaunul şi să mă instalez pe proprietate, dacă aşa vor autorităţile!”, a declarat Valeria Bozdoc.

“Am certu primăriei să îmi dea banii, așa cums-a stabilit inițial, 600 de euro pe metrul părtat. În acestă zonă chiar nu este mult. Au refuzat. Vă daţi seama, Primăria a cerut în instanţă, prin avocat, să nu mai fiu despăgubită pentru terenul ăsta. Şi a obţinut decizie definitivă. Chiar mă gândesc să pungard lângă şinele de tramvai. Poate pun şi nişte ghivece de flori. Doar este pământul meu, nu?!”, a glumit, cu amărăciune, fosta farmacistă.

Povestea halucinantă a unei bucureștence de 70 de ani: ”Primăria m-a făcut proprietară peste o staţie de tramvai” 5

 

Mai mult, femeia este sunată şi acum, din când în când, de companiile de gaze sau de electricitate să-şi plătească facturile. Terenul este intabulat pe numele ei și plătește impozit pe el, 90 de lei, an de an.

Reluăm calculele: la Pasajul Basarab s-au alocat 26,18 milioane pentru a expropria, pe caz de utilitate publică, 5.766 de metri pătraţi de teren. Adică, fiecare proprietar evacuat trebuia să se primească  4.540 de euro pe metru pătrat. Cu toate acestea, unii au primit mai puţin, iar mulţi nu au primit nimic încă. Culmea, în cazul Valeria Bozdoc, Primăria a deposedat-o de teren şi construcţii, iar acum în locul banilor a primit o parte a ternului înapoi, pentru că nu mai are bani pentru expropriaţi! De ce? Pentru că banii au dispărut!

 

 

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.