Plecări cu răsunet din fotbalul european. 3 nume mari și-au anunțat retragerea
Veste uriașă pentru iubitorii de fotbal. România va organiza Campionatul European U19 din 2021
Ultima Ora Sport

Plecări cu răsunet din fotbalul european. 3 nume mari și-au anunțat retragerea

Iker Casillas (37 de ani), portarul lui FC Porto, a suferit un infarct în timpul antrenamentului de miercuri al formaţiei portugheze, iar spaniolul ar putea fi forţat să îşi încheie cariera.

Fostul goalkeeper de la Real Madrid a fost transportat de urgenţă la spital şi a suferit o intervenţie chirurgicală. La scurt timp, clubul Porto a emis un comunicat în care a precizat că problema de la inimă a lui Casillas a fost rezolvată şi acesta este în afara oricărui pericol, însă Juan Antonio Corbalan, medic cardiolog şi fost jucător de baschet la Real Madrid, a dat un verdict trist pentru „San Iker”: „Nu mai poţi juca fotbal cu un stent coronarian, mai ales ca portar. Iker se va întoarce la o viaţă normală, însă nu va mai putea rămâne un sportiv profesionist”, a spus Corbalan, potrivit gianlucadimarzio.com.

În plus, potrivit Marca, mai multe surse din cadrul clubului Porto au dat de înţeles că portughezii vor să se asigure că Iker Casillas va duce o viaţă normală de acum înainte şi nu îi vor grăbi în niciun fel revenirea pe teren.

Sosit în 2015 în Portugalia, Casillas şi-a prelungit contractul cu FC Porto, în luna martie, până în 2020. În actual sezon, campionul mondial cu Spania în 2010 a fost folosit în 42 de partide, reuşind să menţină poarta intactă a lui Porto în 19 ocazii.

Pe lângă Campionatul Mondial şi cele două Campionate Europene obţinute alături de Spania, Casillas are numeroase trofee şi alături de echipa de club. Printre cele mai importante se numără trei triumfuri în Liga Campionilor şi cinci titluri în La Liga, toate alături de Real Madrid, pentru care a evoluat în 725 de partide.

Arsenal s-a impus, joi seară, contra Valenciei, scor 3-1, în turul semifinalelor Europa League, iar meciul a fost unul special pentru Petr Cech (36 de ani), care şi-a anunţat retragerea la finalul jocului de pe Emirates.

Portarul „tunarilor” a fost integralist, iar la sfârşit a recunoscut că acesta a fost ultimul joc în Europa disputat pe teren propriu. În plus, Cech a anunţat că îşi doreşte să îşi încununeze cariera cu trofeul Europa League alături de Arsenal: „Da, a fost ultimul meu meci acasă în cupele europene şi am un sentiment puţin ciudat. Mi-am dorit să câştig pentru a mă apropia de visul de a ridica încă un trofeu. Speranţele îmi sunt păstrate în viaţă datorită colegilor mei. Trebuie să arăţi curaj atât acasă, cât şi în deplasare. Aşa se câştigă cupele europene. Suntem conştienţi că returul va fi unul dificil pentru că ei nu mai au nimic de pierdut”, a declarat Petr Cech, potrivit site-ului oficial al londonezilor.

Goalkeeper-ul şi-a manifestat intenţia de a-şi încheia cariera de fotbalist profesionist încă de la începutul acestui an, fiind foarte mulţumit de ceea ce a obţinut de-a lungul celor 20 de sezoane: „Să joci 15 ani în Premier League şi să câştigi toate trofeele posibile, cred că e tot ce îţi poţi dori vreodată. Voi continua să muncesc din greu pentru Arsenal, să încerc să bifez încă un succes cu echipa. Este al 20-lea sezon la profesionişti şi se fac 20 de ani de când am semnat primul contract profesionist. C cred că e timpul să-mi anunţ retragerea”, spunea cehul.În acest sezon, Petr Cech a prins doar şapte partide în Premier League pentru Arsenal, locul său fiind luat de Bernd Leno. În schimb, portarul a fost un titular obişnuit în Europa League, iar în ultimul act al competiţiei europene ar putea da piept chiar cu echipa la care a petrecut 11 sezoane, în perioada 2004-2015, Chelsea. În turul semifinalelor Europa League, echipa lui Sarri a remizat pe terenul lui Eintracht Frankfurt, scor 1-1.În cariera sa, Cech a câştigat 20 de trofee, printre cele mai importante numărându-se Liga Campionilor, Europa League şi patru titluri în Premier League, toate alături de Chelsea. De asemenea, goalkeeper-ul are 124 de meciuri în poarta Cehiei, fiind jucătorul cel mai selecţionat din istoria naţionalei.

Xavi (39 de ani) a anunţat că se va retrage din activitate la finalul actualului sezon. „Creierul” Barcelonei timp de mulţi ani, acum la Al Sadd, în Qatar, e pregătit să agaţe ghetele în cui şi a dezvăluit şi ce va face după ce se va lasa de fotbal. Xavi va îmbrăţişa meseria de antrenor.

„Este ultimul meu sezon ca jucător, dar de-abia aştept să văd ce îmi rezervă viitorul în cariera de antrenor. Acolo, se vor vedea influenţele anilor petrecuţi alături de Johan Cruyff. Îmi place să văd echipe care iau iniţiativa pe teren şi practică un fotbal de atac. Asta iubeam în copilărie, fotbalul de posesie”, a spus Xavi.

După 16 sezoane în care a evoluat pentru Barcelona, adunând 767 de meciuri şi 85 de goluri, Xavi a ales să plece, în 2015, la Al Sadd, unde a marcat 25 de goluri în 112 partide. Pentru Spania, alături de care a câştigat 3 trofee importante, a adunat 133 de selecţii (13 goluri).

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.