TikTok ar putea fi interzis în Uniunea Europenă
TikTok ar putea fi interzis în Uniunea Europenă
Ultima Ora

Pressonline.ro: Platforma TikTok ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană, din 2023

Platforma TikTok ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană în cazul în care compania chineză de social media nu își accelerează până în septembrie eforturile de a respecta legislaţia UE, conform pressonline.ro.

Afacerea TikTok trebuie să fie în linie cu legea privind serviciile digitale (DSA) cu mult înainte de termenul limită stabilit la 1 septembrie, l-a informat oficialul UE, Thierry Breton, pe directorul companiei chineze, într-un apel video.

Legea privind serviciile digitale (DSA) impune o listă lungă de reguli pentru platforme, în special în materie de luptă împotriva dezinformării, a discursurilor bazate pe ură şi a utilizării de date sensibile, precum şi în privinţa obligaţiilor de transparenţă.

„Nu vom ezita să adoptăm întreaga gamă de sancţiuni pentru a ne proteja cetăţenii, dacă auditurile nu arată respectarea deplină a legislaţiei”, a declarat Breton.

TikTok a răspuns că va respecta DSA şi, de asemenea, a subliniat eforturile sale de a respecta întreaga legislaţia UE, inclusiv reglementările GDPR şi Codul de bune practici privind dezinformarea.

„Siguranţa utilizatorilor noştri este extrem de importantă”, a scris într-un mesaj pe Twitter, Caroline Greer, director de politici public la TikTok, deţinută de conglomeratul tehnologic chinez ByteDance.

Presiunile au crescut asupra TikTok, după ce a recunoscut luna trecută că unii dintre angajaţii săi au accesat inadecvat datele de utilizator TikTok a doi jurnalişti, pentru a încerca să identifice sursa informaţiilor dezvăluite de presă.

„Cu cât audienţa are o vârstă mai mică, cu atât este mai mare responsabilitatea. Nu este acceptabil ca în spatele unor dispozitive aparent inofensive şi amuzante, utilizatorii au nevoie de doar câteva secunde pentru a accesa conţinut nociv, care uneori ameninţă viaţa”, a spus Breton.

Printre sancțiuni, interzicerea în UE

Acesta a adăugat: „DSA include sancţiuni descurajatoare, inclusiv interzicerea în UE în cazul unor încălcării repetate severe care ameninţă viaţa sau siguranţa oamenilor.”

Directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, s-a întâlnit la Bruxelles cu oficiali UE, inclusiv cu Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă şi vicepreşedinte executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Şeful TikTok a încercat să reasigure UE că va respecta reglementările blocului comunitar şi angajamentele privind viaţa privată şi siguranţa copiiilor.

Șeful TikTok, Shou Zi Chew
Șeful TikTok, Shou Zi Chew

TikTok este o aplicație și o rețea de socializare deținută de ByteDance. TikTok a fost lansat în China sub numele „A.me” în septembrie 2016 de Zhang Yiming.

Este folosită pentru a crea videoclipuri scurte de mai multe genuri. A fost lansată în 2017 pentru țările din afara Chinei. Este populară în Asia, Statele Unite al Americii, și în mai multe țări, cum ar fi și în România.[necesită citare]

Conținut video

Potrivit contorizărilor realizate la diferite clipuri prezente în online, dar și din datele deținute de Biroul Român de Audit Transmedia, se arată că circa 85% din utilizatorii de internet preferă conținutul video. Acest lucru se datorează impactului mult mai mare pe care îl au videoclipurile și imaginile asupra creierului nostru.

Astfel, s-a demonstrat științific că 90% din informațiile procesate de creierul uman sunt cele vizuale.[8] În acest context au apărut mai multe aplicații și site-uri destinate clipurilor video în online, precum: YouTube, Dailymotion, Vimeo sau TikTok, dar nici aplicațiile de socializare nu s-au lăsat mai prejos. În acest context, Facebook, Instagram sau Twiter au adoptat politici care să permită apariția și prezența clipurilor video.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anul 2017 o companie din Beijing, ByteDance, a achiziționat pentru un miliard de dolari start-up-ul Musical.ly din Shanghai. Acesta era un start-up de succes internațional și în 2016 se lansase pe piața Chineză o aplicație similară care purta denumirea de Douyin. Astăzi, aplicația TikTok are la bază vechea aplicație Musical.ly.

TikTok este aplicația mobilă care le permite utilizatorilor să creeze sau să urmărească clipuri video între 3 secunde și 10 minute ca durată.

Aceste filmulețe au pe fundal fragmente din piese muzicale, diferite sunete, dialoguri, sau diferite replici memorabile iar protagoniștii filmulețelor fie dansează, mimează un dialog sau un cântec ori interpretează scenic pe baza sunetului original, totul pentru a crea o plăcere, o stare de bine utilizatorului.

Potrivit rezultatelor obținute de magazinele de aplicații AppStore și GooglePlay, TikTok este cea mai descărcată aplicație la nivelul continentului European și a celui American, iar valoarea companiei deținătoare a acestei aplicații a ajuns la 75 de miliarde de dolari.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.