Bătaie între doi polițiști în stradă la Slatina
Bătaie între doi polițiști în stradă la Slatina
Social Ultima Ora

Peste 23.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor acţiona în minivacanţa 30 noiembrie – 4 decembrie

Peste 23.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi angajaţi de la alte structuri vor fi la datorie, zilnic, între 30 noiembrie şi 4 decembrie, pentru ca minivacanţa prilejuită de Sărbătoarea Sfântului Andrei şi de Ziua Naţională a României să fie petrecută de români în condiţii de siguranţă, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Oamenii legii se vor concentra pe acţiunile de prevenire, dar vor fi pregătiţi să intervină în sprijinul cetăţenilor, în caz de necesitate.

„Folosind aproape 4.000 de autospeciale, în medie, zilnic, aproape 8.200 de poliţişti vor acţiona în teren. Peste 5.100 de poliţişti sunt de la structurile de ordine publică, peste 1.500 sunt poliţişti de la rutieră, 564 de la transporturi şi 983 sunt specialişti de la alte structuri”.

Pentru depistarea şi sancţionarea conducătorilor auto care reprezintă un pericol pe drumurile publice, echipajele rutiere vor acţiona cu aproximativ 300 de aparate radar, dar şi cu dispozitive care semnalează consumul de alcool sau de substanţe interzise la volan.

„Pe principalele artere, în intervalele în care se preconizează un trafic intens, vor fi folosite elicoptere din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, în funcţie de condiţiile atmosferice şi de evoluţia valorilor de trafic înregistrate.

Poliţiştii de la transporturi vor asigura măsurile de ordine publică în trenuri de călători, în staţii şi triaje de cale ferată, aerogări şi de porturile de la Marea Neagră sau de la Dunăre”,arată MAI.

IGSU va monitoriza permanent dinamica intervenţiilor înregistrate la nivel naţional, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităţilor.

Peste 4.800 de pompieri sunt pregătiţi să intervină, zilnic, în această minivacanţă, atât pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, cât şi pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite din partea cetăţenilor.

Pompierii pot interveni cu peste 3.700 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 autospeciale de stingere, 131 de maşini de descarcerare, precum şi peste 440 de ambulanţe SMURD, printre care autospeciale pentru transport victime multiple, de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă, precum şi ambulanţe pentru transport neonatologic.

Peste 3.000 de jandarmi vor acţiona zilnic pentru ca toate manifestările din spaţiul public să se desfăşoare în condiţii de siguranţă şi fără incidente.

„Jandarmii vor fi prezenţi în principalele zone unde se vor organiza manifestări publice cu participarea unui public numeros, în special în zona bisericilor, în data de 30 noiembrie, când se va sărbători Sfântul Andrei.

De asemenea, peste 200 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine publică la Mănăstirea Sfântul Andrei din localitatea Ion Corvin, din judeţul Constanţa, pe timpul pelerinajului de la Peştera Sfântului Andrei”, precizează MAI.

La nivelul Poliţiei de Frontieră a fost suplimentat numărul personalului planificat la controlul documentelor de călătorie în punctele de trecere, astfel încât, peste 3.700 de ofiţeri şi agenţi vor desfăşura zilnic, la nivelul întregii ţări, misiuni de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Dacă situaţia o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe ambele sensuri de deplasare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei.

Totodată, vor fi folosite inclusiv staţii mobile de control, în vederea asigurării controlului de frontieră în parametrii optimi, menţionează comunicatul transmis de MAI.

Pe timpul minivacanţei vor fi organizate 1.470 de evenimente la care se preconizează prezenţa a peste 500.000 de persoane.Potrivit sursei citate, cu prilejul Zilei Naţionale a României autorităţile centrale şi locale vor organiza 337 de manifestări comemorative şi ceremonii militare.

Cele mai importante din punct de vedere al numărului de participanţi vor fi în Bucureşti, Alba Iulia, Craiova, Cluj-Napoca şi Timişoara.Aproximativ 6.000 de cadre MAI cu peste 1.280 de mijloace tehnice vor participa la manifestările planificate pentru Ziua naţională.

„La parada de 1 Decembrie care va avea loc în Capitală vor participa 327 de efective cu 28 de mijloace. Totodată, în cadrul evenimentului va fi organizată o expoziţie la care vor fi prezente 54 de cadre MAI cu 28 de mijloace tehnice şi doi câini de serviciu”, se mai arată în comunicat.

Pentru desfăşurarea în siguranţă a activităţilor dedicate Zilei Naţionale structurile MAI vor fi în alertă la nivel naţional. Peste 1.500 de angajaţi MAI vor acţiona doar în Bucureşti.

Poliţiştii, în consultare cu organizatorii evenimentelor, vor impune restricţii de circulaţie în zona de desfăşurare şi pe drumurile adiacente şi vor îndruma conducătorii auto cu privire la rutele ocolitoare.

MAI recomandă conducătorilor auto să manifeste prudenţă crescută atunci când se deplasează pe drumuri aglomerate, în zone montane sau în condiţii meteorologice nefavorabile.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.