https://newsteam.ro/
Ultima Ora Breaking News Economic orban Politic psd Social

PENSIILE SPECIALE ÎN PERICOL! PARLAMENTARII ȘI MAGISTRAȚII PRIMESC LOVITURA DE GRAȚIE! FOTO!

Fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu solicită Guvernului să taie de urgență a pensiile speciale și plafonarea salariilor din sistemul bugetra la maxim 10.000 de lei lunar.

Acesta spune că dacă pensiile speciale vor fi eliminate se va realiza o economie la Bugetul de stat, bani care pot fi folosiți în alte domenii.

”E momentul ca astăzi solidaritatea sa fie impusa prin lege, într-o țară cu bugetul secatuit de guvernele aflate la conducere din 2016 incoace

Jocul politic s-a terminat. Ne aflam cu toții în fața unei situații limită când impunerea unor decizii ferme l-ar putea consacra pe președintele Iohannis ca pe un adevărat lider de stat. Pentru aceasta cred ca va trebui sa iasă din siajul jocului politicianist PNL.

Bătaia de joc pe seama banilor publici continuată de PNL cu aceeași osardie ca și populisti psd-isti trebuie sa înceteze imediat. O prelungire cu 12 luni a actualei crize economice poate colapsa sistemul public.

Și asta într-un context european și mondial în care aproape toate statele vor avea probleme de finanțare aproape insurmontabile.Pur și simplu nu ne mai permitem salarii și pensii nesimtite în sistemul public sau averi imobiliare impozitate în derâdere!!!

Așadar, câteva propuneri (evident de analizat și ajustabile ) care pot fi aplicate cel puțin o perioadă determinată. Aceste propuneri sunt derivate din nevoia de solidaritate și de restrangere a cheltuielilor cu funcționarea statului bugetofag:

SITUAȚIE LIMITĂ: NU MAI SUNT BANI DE PENSII PE SEPTEMBRIE!

1. plafonarea imediată a tuturor veniturilor nete de natura salariilor și pensiilor plătite din bani publici la maximum 10 mii de lei. Plafonarea poate fi făcută inclusiv prin impozitare drastică (spre ex. pensiile speciale)

2. reintroducerea temporară, pentru cel puțin o perioadă de 24 de luni a unui impozit progresiv pe transe pe veniturile de natura salariilor sau a celor asimilate după cum urmează:

-20 % pentru salariile/veniturile care depășesc nivelul salariului mediu

-30% pentru veniturile intre 5 și 10 mii de lei

-50% pentru veniturile mai mari de 10 mii de lei ( se subînțelege -vezi pct 1-ca vorbim de venituri din afara sistemului public).

Practic renunțarea la cota unică și la veniturile de natura salarială. Aceasta deoarece, intre timp cota unică (a cărui adept am fost și eu) în fapt nici nu mai există în cazul altor categorii de venituri…dar asta este o altă discuție.

3. reducerea funcțiilor de demnitate publică și a cabinetelor aferente la o treime față de cele existente.

4. introducerea contribuției sociale de sănătate/CASS (procentual și proporțional cu mărimea venitului) pentru ABSOLUT toate veniturile mai mari decât salariul minim. Am in vedere aici și CASS aplicabil pensiilor. Finanțarea sistemului de sănătate a devenit prioritatea zero.

5. revenirea impozitului pe dividende la cota de minim 16% cât era înainte de anul 2015.

6. introducerea unei alocații de hrană egală cu 25% din salariul minim net pentru toate persoanele ramase fără loc de muncă de la 1 martie a.c., separat de șomajul tehnic sau ajutorul de șomaj. Sunt oameni utili, bine pregătiți profesional care s-au trezit peste noapte fără mijloace de subzistenta.

7. triplarea impozitului actual pentru persoane fizice deținătoare de spații locative (case, vile, apartamente, etc.) pentru suprafețele care depășesc 50 mp/persoană și care au fost dobândite după anul 1990.

8. triplarea impozitului actual pentru autoturismele în plus fata de unul/familie (soț, copii)

Dincolo de masurile necesare pentru stimularea repornirii motoarelor economiei și pentru care guvernul dă semne de preocupare, reducerea cheltuielilor publice precum și solidaritatea și echitatea distribuirii sarcinii fiscale sunt mai URGENTE ca niciodată!”, scrie Diaconu pe facebook.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.