Preşedintele Biró Rozália, întrevedere cu delegația parlamentară a Sudanului
Participarea la PESC/PSAC a președintelui Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților
Ultima Ora Politic

Participarea la PESC/PSAC a președintelui Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților

Președintele Comisiei pentru politică pxternă a Camerei Deputaților, deputatul UDMR,  Biro Rozalia-Ibolya, și vice-președintele Comisiei, deputatul PNL, Ben Oni Ardelean, au participat la Conferința Interparlamentară privind

politica Externă și de Securitate Comună și Politica de Securitate și Apărare Comună (PESC/PSAC), organizată de Parlamentul Finlandei, la Helsinki, în perioada 4-6 septembrie, ca parte a dimensiunii parlamentare a Președinției finlandeze a Consiliului Uniunii Europene.

Printre temele de larg interes abordate pe parcursul acestei reuniuni a fost rolul global al UE, dimensiunea europeană de apărare, relațiile transatlantice, schimbările climatice și securitatea, amenințările hibride și provocările de securitate în regiunea Mării Baltice.

“Politica externă comună a UE în dimensiunea parlamentară trebuie să devină mai responsabilă și mai pragmatică. O întărire, o diversificare și eficientizare a politicii de apărare a UE înseamnă o autonomie a Europei, fapt care duce la creșterea rolului asumat – acela de actor global al Europei – rol extrem de important în contextul actual, este concluzia președintelui Comsiei pentru politică pxternă a Camerei Deputaților, d-na Biro Rozalia-Ibolya.

 

La finalul reuniunii de la Helsinki a fost adoptat un document final, care este semnat de președinți de comisii pentru politică externă, respectiv de apărare a Parlamentului finlandez, precum și de președintele Comisiei pentru Politică Externă a PE. Astfel,  menținerea dialogului cu statele din Balcanii de Vest în vederea integrării rapide a acestora în Uniunea Europeană este un proiect foarte important. Statele din Balcanii de Vest reprezintă un important actor al asigurării stabilității în regiune. Printre priorități în strategia politicii externe și de apărare a UE se află relațiile UE cu Iranul după  retragerea SUA din Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA), necesitatea creșterii rolului de actor global al UE în politica internațională, eficientizarea politicilor de securitate și apărare, mai ales în acest moment propice creat de faptul că Fondul European de Apărare a devenit operațional, precum și problemele provocate de poluare și încălzirea globală, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro Biro Rozalia-Ibolya .

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.