Alertă de Gripă în România
Alertă de Gripă în România
Social Ultima Ora

OFICIAL. VIDEO. Stare de ALERTĂ Epidemiologică de Gripă în România. Peste 170.000 de cazuri pe săptămână. Ce spune ministrul sănătății. VIDEO

OFICIAL, România se află în Stare de Alertă Epidemiologică de Gripă, în urma numărului foarte ridicat de cazuri înregistrate zilnic, peste 170.000.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că, în prezent România se află în stare de alertă epidemiologică în contextul creşterii numărului de infecţii respiratorii şi a cazurilor de gripă confirmate clinic, precizând că nu declară epidemie, întrucât ar presupune revenirea la „anumite restricţii”, cum au fost cele din perioada pandemiei cu noul coronavirus.

Ministrul a afirmat că săptămâna 26 decembrie – 1 ianuarie este a treia săptămână „epidemică”.

„Este a treia săptămână epidemică. Ca să oficializăm această situaţie, o să declarăm o stare, o să emit o instrucţiune. Legea 95 îmi permite acest lucru (…) Conform prevederilor Legii 95, există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situaţie în care…

Există o lege adoptată în timpul pandemiei, Legea 136, iar această lege generează automat, prin emiterea unui ordin de ministru, anumite restricţii. (…)

Aţi văzut că abordarea noastră a fost una care să vină în sprijinul desfăşurării normale a activităţii economice şi sociale, să menţinem şcolile deschise, nu să introducem iar chestiuni legate de carantină, de izolare, pentru că emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situaţie.

Atunci, prefer să adoptăm, pentru că nu este o situaţie dramatică, este o situaţie – dacă vreţi – fără precedent în această perioadă.

Aţi văzut că în alte perioade, de exemplu, în urmă cu 5 ani sau 10 ani, în luna februarie, aveam mai multe cazuri de viroze respiratorii.

Am ajuns şi la 170.000 de cazuri de viroze respiratorii pe săptămână. Ea este mai devreme decât în alte perioade”, a explicat Rafila.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila declară Stare epidemiologică de gripă în România
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila declară Stare epidemiologică de gripă în România

El a spus că preferă emiterea de recomandări în loc de restricţii.”Eu sunt un om echilibrat şi încerc să găsesc cele mai bune soluţii pentru protejarea sănătăţii publice, dar nu vreau să ne reîntoarcem în niciun fel la alte discuţii legate de carantină şi izolare pe care ar trebui să le ia autorităţile în cazul în care Ministerul Sănătăţii emite un astfel de ordin.

Prefer recomandări decât restricţii”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.