OFICIAL. A apărut cea mai nouă Republică din lume. Regina Elisabeta a-II-a și-a pierdut funcția. FOTO 5
Externe Ultima Ora

OFICIAL. A apărut cea mai nouă Republică din lume. Regina Elisabeta a-II-a și-a pierdut funcția. FOTO

Fosta guvernatoare a statului Barbados,Sandra Mason a depus jurământul în calitate de președinte, ceea ce înseamnă că, Regina Elisabeta a II a Marii Britanii nu mai este suveranul noii republici.

Noua eră pentru republica din Caraibe Barbados pune capăt secolelor de influență ale Marii Britanii, inclusiv a peste 200 de ani în care insula era un centru pentru comerțul transatlantic cu sclavi.

OFICIAL. A apărut cea mai nouă Republică din lume. Regina Elisabeta a-II-a și-a pierdut funcția. FOTO 6

Vorbind ca invitat de onoare la eveniment, Prințul Charles a reiterat legăturile continue dintre cele două națiuni, în ciuda schimbării statutului constituțional.

Regina a transmis țării „cele mai calde urări de bine” pentru „fericire, pace și prosperitate în viitor” și a spus că națiunea deține un „loc special” în inima ei.

Sandra Mason, în vârstă de 72 de ani, guvernatorul general al insulei din 2018, a fost numită președinte al republicii urma unui vot în parlament luna trecută. Ea o înlocuiește acum pe Regina Elisabeta ca șef al statului.

Barbados și-a anunțat de anul trecut intenția de a deveni republică, dar va rămâne în Commonwealth, care grupează fostele colonii ale Imperiului Britanic.

OFICIAL. A apărut cea mai nouă Republică din lume. Regina Elisabeta a-II-a și-a pierdut funcția. FOTO 7

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.