Obiectivul egalității de gen - Obiectivul dezvoltării durabile
Egalitatea salarială între sexe a devenit lege
Ultima Ora Politic Social

Obiectivul egalității de gen – Obiectivul dezvoltării durabile

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, deputatul UDMR  Biro Rozalia-Ibolya, a organizat miercuri, 8 mai 2019, la Palatul Parlamentului, o conferință națională cu tema “Obiectivul egalității de gen – Obiectivul dezvoltării durabile”, la care au participat lideri și reprezentanți ai principalelor instituții care au ca obiectiv de activitate domeniul egalității între femei și bărbați.

Ziua egalității de șanse între femei și bărbați – o inițiativă legislativă din 2015 a doamnei Biro Rozalia-Ibolya, adoptată de cele două camere ale Parlamentului și devenită lege – este marcată în fiecare an la 8 mai.

În deschiderea lucrărilor conferinței, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, care deține și funcția de vicepreședinte al Organizației de femei a PPE, a prezentat o evaluare a rezultatelor activității din ultimii 5 ani în domeniul egalității de gen atât în viața politică cât și în cea economică, subliniind intensificarea dialogului, a cooperării interinstituționale și asumarea unui rol responsabil. Doamna Biro Rozalia-Ibolya a propus crearea unei platforme în care să fie prezentate proiectele în derulare, care să ofere o perspectivă mai amplă în sprijinul desfășurării activității.

În discursul său, șefa Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse (ANES) doamna Grațiela Drăghici a subliniat importanța amendamentului la Legea privind eliminarea violenței împotriva femeilor – inițiat de deputatului Csép Andrea – și anume protecția imediată a victimelor violenței domestice și a proiectelor de legi care au devenit funcționale și garantează protecția femeilor și siguranța familiilor. Secretarul de stat Grațiela Drăghici apreciat activitea susținută, gradul de implicare și profesionalismul doamnei Biro Rozalia-Ibolya, căreia i-a acordat  titlul de Ambasador Onorific al Egalității de Șanse, un merit al eforturilor sale depuse pentru egalitatea de șanse între bărbați și femei.

Domnul Molnár Zsolt, adjunct al Avocatului Poporului a prezentat un raport privind fenomenul violenței împotriva femeilor și protecția victimelor, invocând și anumite lacune legislative în domeniu.

Doamna Lőrincz Csilla, președintele Grupului de lucru pentru Agenda 2030 la nivelul Consiliului Uniunii Europene, a vorbit despre provocarea egalității de șanse la nivelul UE, pe plan internațional și în România. În prezentarea sa intitulată „Egalitatea de șanse între femei și bărbați din perspectiva Agendei 2030”, doamna Lőrincz Csilla a vorbit despre concluziile Consiliului privind o Uniune sustenabilă care au fost adoptate de statele membre sub președinția UE, definind direcția care urmează să fie urmată de Uniune în perioada următoare.

Directorul pentru România al National Democratic Institute (NDI), doamna Pop Alice, a prezentat statisticile privind prezența violenței, dialogului discriminatoriu împotriva femeilor politicieni în România, în comparatie cu procesele din alte state membre și a subliniat necesitatea ca instituțiile să încurajeze și să sprijine implicarea politică a femeilor.

Pe baza concluziilor conferinței, doamna Biró Rozalia-Ibolya a subliniat că una dintre premisele dezvoltării durabile este asigurarea unei reprezentări regionale puternice, reducerea și eliminarea oricărei forme de violență și asigurarea unei reprezentări echilibrate”, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro președintele Biro Rozalia-Ibolya.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.